Viedokļi

"Nu, tas ir murgaini!": Pēteris Šmidre par Rīgas mēra piedāvāto "burkānu" nerīdziniekiem pārcelties uz Vecrīgu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre uzskata, ka sākt dāļāt pabalstus cilvēkiem, kuri piekrīt pārcelties dzīvot uz Rīgas centru, ir murgs: "Nu, tas ir šausmīgi! It kā citu instrumentu nebūtu. Viņiem (politiķiem) vajag no visiem savākto naudiņu paturēt rokās un pēc tam, kā saka, no augstas tribīnes parādīt: "Mēs šitam un šitam iedevām pabalstu!". No sākuma atņem naudu, tad to patur rokās, kur, protams, kaut kas kādam pielīp arī pie rokām, un tad šo naudu dalīt, it kā tā būtu viņu!"

"Nu, tas ir murgaini!": Pēteris Šmidre par Rīgas m...

Apritējis gads kopš Rīgas mēra amatā ir Vilnis Ķirsis (“Jaunā vienotība”). Runājot par tukšajiem galvaspilsētas centra dzīvokļiem un tirdzniecības platībām, viņš nesen izteicās, ka varētu apsvērt domu par pārcelšanās pabalstiem tiem cilvēkiem, kas nolēmuši, piemēram, no Pierīgas pārcelties dzīvot uz Rīgas centru. Taču - vai ar to pietiks, lai galvaspilsētas centru padarītu dzīvošanai pievilcīgu? Līdz ar to Lielais jautājums: “Kā Rīgas centram piesaistīt iedzīvotājus?” To Jauns.lv vaicāja uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Pēteris Šmidre norāda, ka līdzko pilsētu vēsturiskajos centros namus sāk aplīmēt ar sludinājumiem par to izīrēšanu vai pārdošanu, tas liecina par ekonomiskajām problēmām valstī. Un, lai tās risinātu, nebūtu jānodarbojas ar dažādu pabalstu dalīšanu, jo “tas ir šausmīgi! It kā citu instrumentu nebūtu. Viņiem (politiķiem) vajag no visiem savākto naudiņu paturēt rokās un pēc tam, kā saka, no augstas tribīnes parādīt: “Mēs šitam un šitam iedevām pabalstu!”. No sākuma (politiķi) atņem naudu, tad to patur rokās, kur, protams, kaut kas kādam pielīp arī pie rokām, un tad šo naudu dalīt, it kā tā būtu viņu. Domāju, ka pilsētai ir ļoti daudz citu dažādu mehānismu, lai cilvēkus ieinteresētu apdzīvot vēsturisko centru. Bet problēma, protams, nav pabalstos.”

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Pēteris Šmidre norāda, ka līdzko pilsētu vēsturiskajos centros namus sāk aplīmēt ar sludinājumiem par to izīrēšanu vai pārdošanu, tas liecina par ekonomiskajām problēmām valstī.
Pēteris Šmidre norāda, ka līdzko pilsētu vēsturiskajos centros namus sāk aplīmēt ar sludinājumiem par to izīrēšanu vai pārdošanu, tas liecina par ekonomiskajām problēmām valstī.

Viņš teic, ka dzīvot un strādāt pilsētas vēsturiskajā centrā tomēr ir zināma privilēģija, kas zināmā mērā ir saistīta arī patriotismu. Tomēr: “Ja ar valsts ekonomiku viss ir kārībā, pilsētas centrs dzīvo un elpo. Cilvēki tusē restorānos, ir pilns ar tūristiem un tālāk.” Pilsētai būtu jādāļā nevis pabalsti, lai cilvēki pārceltos dzīvot uz vecpilsētu, ko uzņēmējs sauc par murgainu ideju, bet gan jāpiemēro citi mehānismi, kas, piemēram, saistīti ar nodokļu vai dažādu nodevu politiku. Bet dalīt šāda veida pārcelšanās pabalstus ir pēdējais, ko varētu darīt, rezumē Pēteris Šmidre.
 
Ko Pēteris Šmidre saka par Rīgas mēra ideju ar pārcelšanās pabalstiem pārvilināt Pierīgas iedzīvotājus uz Vecrīgu, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.