Viedokļi

"Tā ir naudas izšķērdēšana": Artis Pabriks par Rīgas mēra piedāvāto "burkānu" nerīdziniekiem pārcelties uz Vecrīgu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Politologs Artis Pabriks uzskata, ka no Rīgas mēra Viļņa Ķirša izskanējusī ideja sākt maksāt pabalstus Pierīgas iedzīvotājiem, lai viņi pārceltos uz dzīvi Rīgas centrā, ir vienkārša naudas izšķērdēšana. Pirmām kārtām, būtu jādomā par galvaspilsētas attīstības plāniem, kuri, diemžēl, pēdējos gados nav īstenojušies.

"Tā ir naudas izšķērdēšana": Artis Pabriks par Rīg...

Apritējis gads kopš Rīgas mēra amatā ir Vilnis Ķirsis (“Jaunā vienotība”). Runājot par tukšajiem galvaspilsētas centra dzīvokļiem un tirdzniecības platībām, viņš nesen izteicās, ka varētu apsvērt domu par pārcelšanās pabalstiem tiem cilvēkiem, kas nolēmuši, piemēram, no Pierīgas pārcelties dzīvot uz Rīgas centru. Taču - vai ar to pietiks, lai galvaspilsētas centru padarītu dzīvošanai pievilcīgu? Līdz ar to Lielais jautājums: “Kā Rīgas centram piesaistīt iedzīvotājus?” To Jauns.lv vaicāja politoloģijas doktoram, domnīcas “Northern Europe policy centre” direktoram Artim Pabrikam.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Artis Pabriks uzsver, ka Rīgai ir potenciāls, kāds, piemēram, nav Zilupei.
Artis Pabriks uzsver, ka Rīgai ir potenciāls, kāds, piemēram, nav Zilupei.

Tā vietā, lai lemtu par pabalstu piešķiršanu, lai cilvēki pārceltos dzīvot uz galvaspilsētas centru, pirmām kārtām, vajadzētu uzdot jautājumus, kāpēc Rīgas vecpilsētā nav biznesa, kāpēc cilvēki tur nevēlas būt, kāpēc ēku pirmo stāvu skatlogi ir tukši, saka Artis Pabriks: “Ieteiktu padomāt par citiem variantiem, kā neļaut iedzīvotāju skaitam Rīgas centrā samazināties. Ideja par “pārcelšanās pabalstiem” nav kritiku izturoša. Tad jau mēs varam pateikt, ka maksāsim pabalstus, lai cilvēki pārceļas uz Latgali. Kāpēc, piemēram, nedzīvot Ludzā, Zilupē vai Krāslavā? Nu acīmredzot, ar pabalstu izmaksāšanu ir par maz, lai es pārceltos uz kādu uz pierobežas reģioniem. Ir kaut kāds cits iemesls...”

Artis Pabriks uzsver, ka Rīgai ir potenciāls, kāds, piemēram, nav Zilupei: “Rīga jau daudzus gadsimtus ir Hanzas pilsēta, Baltijas centrs. Nu pajautāsim, kāpēc tagad cilvēki šeit nevēlas būt? Šī ir pilsēta ar lielu potenciālu, kurai budžets ir vairāk par miljardu eiro. It kā esam starp stiprākajām Baltijas metropolēm. Kāpēc nevaram atrast izdomu, kā šeit attīstīt biznesu, piesaistīt investīcijas, bet tikai to, kā vienkārši maksāt iedzīvotājiem, lai viņš no Mārupes mēģinātu pārcelties uz dzīvokli Rīgā? Domāju, ka tā būtu naudas izšķērdēšana.”

Tā vietā ir jāattīsta milzīgais Rīgas neizmantotais potenciāls, kas pēdējos gados nav darīts. Artis Pabriks uzskaita, vairākas lietas, kas būtu jāizmanto pilsētas pievilcības radīšanai. Pirmām kārtām tas ir tas, ka Rīga ir pilsēta pie ūdens, ar ostu: “Kāpēc mūsu krastmala nav izmantota? Kāpēc tur nav baržas ar restorāniem? Bet tur ir četru joslu autostrāde. Otrā – Pārdaugavas pusē ir mazi kanāliņi, arī iespējas kaut ko attīstīt. Lūdzu, dod šo iespēju! Ja es gribētu šajā pilsētā būt kaut kāds “diktators”, domātu par Spilves lidlauku. Izcila vēsturiska vieta, iespējas plašumam, kuru var izmantot arī avio vajadzībām. Bet šī vieta ir aizmirsta.

Nesen bija iespēja būt tādā salu valstī kā Taivāna. Tās galvaspilsētā Taipeja piecos stāvos ir izcils privāts jūrniecības muzejs, tāds ir arī Tallinā. Jā, arī mums it kā ir kuģniecības muzejs, bet ne tāds. Nu, paskatieties un salīdziniet! Tas neprasa lielus līdzekļus, tikai vienkāršu izdomu un dot cilvēkiem vaļu rīkoties un viņus atbalstīt. Mums ir arī tik daudz dažādi veci cietokšņi, tas pats Daugavgrīvas cietoksnis. Tā ir Rīgas izaugsmes iespēja! Vienkārši jāļauj pilsētai attīstīties, bet pēdējos gados, diemžēl, mēs šeit tādu drausmīgi strauju attīstību neesam redzējuši.”
 
Ko Artis Pabriks saka par Rīgas mēra ideju ar pārcelšanās pabalstiem pārvilināt Pierīgas iedzīvotājus uz Vecrīgu, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.