Viļņas dokumentālo filmu festivālā iekļauta latvieša Anša Epnera retrospektīva
foto: Publicitātes foto
Režisors Ansis Epners (1937-2003).
Kultūra

Viļņas dokumentālo filmu festivālā iekļauta latvieša Anša Epnera retrospektīva

Kultūras nodaļa

Jauns.lv / LETA

Lietuvas galvaspilsētā līdz 29.septembrim notiek 21.Viļņas dokumentālo filmu festivāls, un tā retrospektīva šogad veltīta latviešu kinorežisoram Ansim Epneram.

Viļņas dokumentālo filmu festivālā iekļauta latvie...

Filmu programmu sadarbībā veidoja Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, kuratore ir Zane Balčus un režisora dēls, mākslinieks Kristaps Epners, informē Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa. Kinodokumentālista Anša Epnera (1937-2003) retrospektīvā iekļauti vairāk nekā 20 kinodarbi, kopā vairāk nekā piecas stundas ekrāna laika, kas demonstrē gan Epnera agrīno daiļradi, gan vēlāka laika darbus, atspoguļojot arī viņa filmogrāfijas tematisko klāstu.

Programmā iekļautās Epnera pirmās filmas "Dzīvs" un "Lidojums naktī". Sports, fiziskās aktivitātes, izglītība, prasmju nodošana ir tēmas, kas caurvij daudzas Epnera filmas. Viņš regulāri veidojis kinožurnālu "Sporta apskats", izmēģinot radošus risinājumus dažādu sporta veidu atainošanā, uzņēmis filmas par Latvijas sporta komandām.

Matīsa norāda, ka retāk izrādīta ir 1987.gada filma "Aizej tur, atnes to…", kurā fizisko aktivitāšu azarts jūtams ne tikai filmas saturā, bet arī tās formā. Svarīgs elements programmā ir 1980.gada filma "Lielvārdes josta", kura iezīmēja jaunu pagriezienu Epnera dzīvē un daiļradē - interesi par senajām zīmēm. NKC pārstāve atzīmē, ka šai filmai bija īpaša nozīme Atmodas periodā, kad notika nacionālās kultūras procesu atjaunošanās. Epneram īpaši nozīmīgs bija kinorežisors un teorētiķis Sergejs Eizenšteins, par kuru viņš uzņēmis divas dokumentālās īsmetrāžas filmas - "Sergejs Eizenšteins. Priekšvārds" un "Sergejs Eizenšteins. Post Scriptum", atklājot dzimtās vietas Rīgas ietekmi uz Eizenšteina daiļradi un tālākajām gaitām kā nozīmīgam autoram Padomju Savienībā ar tās opresīvo mākslas vidi.

No jaunākajiem darbiem programmā iekļauta 1996.gada filma "Es esmu dzimis Rīgā", kurā esejistiskā formā saplūst Epnera autobiogrāfijas motīvi, uzskati par mākslu un laikmetu, kļūstot par atslēgu viņa personības un daiļrades šifrēšanā, un 1998.gada video dienasgrāmata "No Everesta līdz paradīzei". Retrospektīva izveidota, pateicoties Viļņas dokumentālo filmu festivāla iniciatīvai un Latvijas Nacionālajam arhīvam, kurā filmas digitalizētas. Tās sakārtotas četrās tematiskās programmās, skatītājus pirms seansiem ar filmām un Anša Epnera daiļradi iepazīstina Kristaps Epners un Balčus.