Vīrietim, kurš Lielupes skolas salidojuma laikā sašāva divus cilvēkus, piemērots vien divu gadu ilgs cietumsods
foto: Unsplash
Vīrietis skolas salidojuma laikā 2017. gadā sašāva divus vīriešus.
112

Vīrietim, kurš Lielupes skolas salidojuma laikā sašāva divus cilvēkus, piemērots vien divu gadu ilgs cietumsods

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Divu gadu un trīs mēnešu ilgs cietumsods piešķirts vīrietim, kurš 2017. gada 11. martā skolas salidojuma laikā sašāva divus vīriešus. Viņam sods ticis mīkstināts noilguma dēļ.

Vīrietim, kurš Lielupes skolas salidojuma laikā sa...

2017. gada 11.marts kādā Lielupes skolā izvērtās šašalīgs - kāds vīrietis nav spējis kliedēt konfliktu ar diviem vienaudžiem, un tādēļ izvilcis ieroci un atklājis uz viņiem uguni. Viena vīrieša virzienā agresīvais vīrietis raidīja trīs šāvienus, no kuriem divi trāpīja viņam vēderā, bet otra vīrieša virzienā tika raidīts viens šāviens, kā rezultātā cietušais tika sašauts rokā. Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas, kas paredz atbildību par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību.

Vidzemes apgabaltiesa apsūdzēto atzina par vainīgu divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Pirmkārt, par smaga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu vairāku personu dzīvībai vai veselībai bīstamā veidā, otrkārt, par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. Viņam tika piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu.

Nosakot sodu, tiesa ņēma vērā apstākli, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, un sodu mīkstināja. Tika konstatēts, ka nesamērīgi ilgu laiku ir vilcies tieši pirmstiesas process. No krimināllietas materiāliem redzams, ka kriminālprocess sākts 2017.gada 11.martā, bet krimināllieta tiesā saņemta tikai 2020.gada 20.janvārī.

No apsūdzētā tika piedzīta cietušajam par smagu miesas bojājumu nodarīšanu izmaksātā valsts kompensācija 1330 eiro. Savukārt otra cietušā, kas bija guvis vieglus miesas bojājumus, labā no apsūdzētā tika piedzīta morālā kaitējuma kompensācija 500 eiro. Apsūdzētais, viņa aizstāvis un viens no cietušajiem Vidzemes apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja Senātā, tomēr Senāts atteica ierosināt kasācijas tiesvedību. Daļa kasācijas sūdzību argumentu bija vērsti uz to, lai panāktu apelācijas instances tiesas nolēmuma atcelšanu faktisku, nevis juridisku iemeslu dēļ. Attiecīgi šajā daļā kasācijas sūdzība neatbilda Kriminālprocesa likuma prasībām.

Līdz ar to, ka Senāta Krimināllietu departaments atteicis ierosināt kasācijas tiesvedību, stājās spēkā Vidzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru vīrietim par divu cilvēku sašaušanu skolas salidojuma laikā piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu.