27. septembrī ūdens līmenis Daugavā atkal celsies.

Neparasti skati Koknesē pēc ūdens līmeņa pazemināšanas Daugavā

No 12. augusta līdz 27. septembrim Pļaviņu HES tika pazemināts ūdens līmenis, atklājot iedzīvotājiem neparastos, ikdienā zem ūdens apslēptos skatus.

Novadu ziņas

FOTO: vēl tikai vienu dienu Koknesē būs apskatāmas neparastās dolomīta klintis, kas jau drīz pazudīs Daugavas dzelmē

Anna Klāra

Jauns.lv

Vēl tikai vienu dienu Kokneses iedzīvotājiem būs iespējams apskatīt neparastās dolomīta klintis, kas ikdienā guļ apslēptas zem Daugavas.

FOTO: vēl tikai vienu dienu Koknesē būs apskatāmas...

Dolomīta krasts pie Kokneses tika appludināts 1965. gadā pēc Pļaviņu HES celtniecības. Līdz ar ūdenslīmeņa pazemināšanu Pļaviņu HES ūdenskrātuvē un Pērses krastos atklājušās reti redzamas ainavas – dolomīta ieži, kas sešdesmitajos gados veidoja vairākus desmitus metru augstas klintis upes krastos, kā arī smilšu veidojumi Likteņdārza krastos, ko ikdienā sedz Daugavas appludinātais līcis.

foto: Zudusī Latvija
Klintis reiz stiepās vairāku desmitu metru augstumā.
Klintis reiz stiepās vairāku desmitu metru augstumā.

Atsegtos krastus īpaši labi iespējams vērot visā Kokneses dabas takas garumā, gan pie Kokneses luterāņu baznīcas, gan pie pludmales, kur atsedzies senais Kokneses ceļš un celmi tā malās. Iespaidīgs skats ir vērojams Likteņdārzā - vietā, kur atrodas skatu terase, pie amfiteātra, kā arī vietā, kur Daugavas dzelmē “pazūd” vecais Rīga-Daugavpils ceļš. Braucot ar kuģīti, laivām vai citiem peldlīdzekļiem, interesanti skati paveras pie Kokneses viduslaiku pilsdrupām, jo atsegti gan pilsdrupu iebetonētie pamati, gan dolomīta radzes. Ūdens līmeņa pazemināšana ietekmē ne tikai Daugavu, bet arī tās pietekas. Pērses upe pie tilta, kas ir uz Daugavpils šosejas, zaudējusi lielāko daļu ūdens, dodot iespēju aplūkot upes gultni.

Ūdens līmenis Pļaviņu HES bija pazemināts no 12. augusta līdz 27. septembrim. 27.septembra Pļaviņu HES ūdenskrātuvē sāksies pakāpeniska ūdens līmeņa atjaunošana, noslēdzoties hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontdarbiem ūdenslīmeņa mainīgajā zonā. Līdz ar to neparastais skats atkal zudīs Daugavas dzelmē.