Sabiedrība

Jaunsardzes vadītājs: "Valsts aizsardzības mācība mainīs mūsu sabiedrību"

Marika Džule, Toms Taukulis

Jauns.lv

Šā gada sākumā tika pieņemts lēmums, ka turpmāk skolās obligāta būs valsts aizsardzības mācība. Likums nosaka, ka izglītības iestādes vadītājs var izlemt, vai tās būs papildu stundas, vai arī aizstās daļu kādam citam mācību priekšmetam paredzētā laika.

Jaunsardzes vadītājs: "Valsts aizsardzības mācība ...

Valsts aizsardzības mācība kā obligāta šogad tiks iekļauta izglītības programmā visās vidusskolās un profesionālajās vidējās izglītības iestādēs. Jau tagad 184 izglītības iestādēs valsts aizsardzības mācība tiek realizēta pēc brīvprātības principa.

Astoņas stundas mēnesī valsts aizsardzības mācībai

Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs skaidro, ka jaunā mācību priekšmeta iekļaušanai izglītības programmā skolām piedāvāti divi varianti un katras iestādes vadītājs pats pieņem lēmumu, kuru izvēlēties.

Pirmais variants –valsts aizsardzības mācība tiek realizēta papildus esošajai izglītības programmai, tajā neko nemainot. Katru nedēļu valsts aizsardzības mācībai papildus tiek pieliktas divas stundas, tādējādi nodrošinot astoņas stundas mēnesī. Šajā gadījumā jāņem vērā, ka jauniešu slodze skolā palielinās, jo jāapgūst visi mācību priekšmeti, izvēles priekšmeti un vēl valsts aizsardzības mācība.

Otrais variants – skolas vai tehnikuma direktors var samazināt stundu skaitu kādam citam mācību priekšmetam no vispārizglītojošās vai profesionālās programmas.  Šis variants neļauj samazināt vienā priekšmetā stundu skaitu vairāk par 20%, lai neciestu bērnu vispārējā izglītība.

foto: Ekrānuzņēmums
Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs.
Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs.

Patriotisms un prasme aizstāvēt valsti

Aivis Mirbahs informē, ka valsts aizsardzības mācība notiks visā mācību gadā, izņemot septembri un janvāri. “Valsts aizsardzības mācība ir nepieciešama vairāk nekā jebkad, ņemot vērā vēsturisko un ģeopolitisko situāciju. Mēs vēlamies sasniegt trīs mērķus: pirmkārt, lai jaunieši zina, kā aizstāvēt Latviju; otrkārt, lai viņiem būtu patriotisms; treškārt, lai viņiem būtu praktiskās iemaņas aizsardzībā.”

Jaunsardzes vadītājs atklāj, ka jaunieši, kuri vēlēsies, vasarā brīvprātīgi varēs piedalīties mācību nometnēs, kur padziļināti apgūs ar valsts aizsardzības mācību saistītus tematus.

Vidusskolā valsts aizsardzības mācība būs 10. un 11. klasē, tehnikumos – pirmajā un otrajā kursā. Skolas vai tehnikuma vadība var izvēlēties, kad sākt mācības, lai tās netraucētu citām aktivitātēm, piemēram, prakses periodiem.

Uzsvars uz praktiskām iemaņām

“Valsts aizsardzības mācība sastāv no trīs moduļiem: militārās prasmes, noturība krīzes situācijā un civilās aizsardzības,” jaunā mācību priekšmeta uzdevumus uzskaita Aivis Mirbahs.
 Šogad apmācību sāks ap 290 vidējās izglītības iestādes, un katrā no tām tiks nodrošināts jaunsargu instruktors no Jaunsardzes centra. Izglītības iestādēm būs jānodrošina klases un, ja iespējams, arī noliktava un telpa šaušanas, ierindas mācības vai citām nodarbībām.

Jaunsardzes vadītājs uzsver, ka valsts aizsardzības mācība par vairāk nekā 90 % ir praktisks priekšmets, tikai aptuveni 10 % ir teorijas. Praksē tiek apgūtas tādas iemaņas kā orientēšanās, darbs ar karti, ieroču apmācība, lauku kaujas iemaņas un sakari.

Testa nebūs, bet būs atlaides

Jaunieši, kuri morālu vai citu apsvērumu dēļ nevēlēsies apgūt kādu tematu, saņems alternatīvus nodarbību plānus, lai apgūtu vēsturi vai citus tematus, un nodarbību beigās iepazīstinās ar to klasesbiedrus. Katra mācību gada beigās būs ieskaite, vērtējums – apgūts, daļēji apgūts vai neapgūts. Aizsardzības mācībai nav paredzēts tests, kas ietekmētu pāreju uz nākamo mācību gadu.

Piedaloties nometnēs, jaunieši saņems apliecību, kas dos iespēju iegūt bonusus pie sadarbības partneriem, piemēram, atlaides veikalos.

Būsim stiprāki!

Pulkvedis Mirbahs ir noskaņots optimistiski: “Neredzu nekādus šķēršļus, lai viss ieplānotais tiktu realizēts. Es tiešām no visas sirds, nevis tikai tāpēc, ka esmu formastērpā un ieņemu šo amatu, ticu, ka valsts aizsardzības mācība mainīs mūsu sabiedrību. Padomājiet – pēc 5–10 gadiem Latvijā būs 200 tūkstoši jauniešu, kas mācēs lietot ieroci, orientēties un izmantot sakaru līdzekļus. Pretiniekam jābūt pilnīgi sajukušam, lai sāktu karadarbību pret nāciju, kas tik ļoti vēlas un prot sevi aizstāvēt. Es tiešām ticu šim projektam un darīšu visu, lai tas turpinātos pilnā sparā.”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par rakstu "Jaunsardzes vadītājs: "Valsts aizsardzības mācība mainīs mūsu sabiedrību"" saturu atbild izdevniecība "Rīgas Viļņi".

Intervija: Marika Džule
Video: Toms Taukulis