Fotogrāfa Gunāra Bindes personālizstādes "Binde 100-10" atklāšana

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklāta fotogrāfa Gunāra Bindes personālizstāde "Binde 100-10".

Kultūra

FOTO: par godu 90 gadu jubilejai atklāta leģendārā fotogrāfa Gunāra Bindes vērienīgā personālizstāde

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Svinot leģendārā latviešu fotogrāfa Gunāra Bindes 90. jubileju, no 2024. gada 21. septembra līdz 2025. gada 19. janvārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 2. stāva labā spārna zālēs ciklā “Paaudze” norisināsies viņa personālizstāde “BINDE 100–10”.

FOTO: par godu 90 gadu jubilejai atklāta leģendārā...

Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.

Atskatoties uz mākslinieka pirmsākumiem, svarīgu lomu spēlējis tēva lēmums pieteikt Gunāru Priekuļu lauksaimniecības tehnikumā, lai mācītos elektrotehniķa arodu. Savukārt teātrī Binde kā gaismotājs apguva gaismas mākslu. Teātris saveda Bindi kopā ar inscenējumu fotogrāfijas radīšanas biedru, mākslinieku un scenogrāfu Arnoldu Plaudi, bet gandrīz 30 gadus vēlāk - ar sievu Tatjanu.

LNNM pārstāve norāda, ka, sākot no 20. gadsimta 60. gadu beigām, Baltijas fotogrāfiem bija raksturīgi stilistiski spēlēties ar poētiski romantisku atmosfēru, veidojot simboliskus tēlus, pārnestu nozīmju un iekšējās emociju pasaules analoģijas. Tās Binde pētījis pašportretu sērijās. Savstarpējo attiecību problemātika daudzpusīgi atspoguļota nepabeigtajā ciklā "Vīrietis un Sieviete". Savukārt slavenajā Eduarda Smiļģa portretā, kas tapis 1965. gadā, mākslinieks centies panākt veca cilvēka mūža nogales traģiskumu.

Līdz ar izstādi klajā nāk līdz šim apjomīgākā Bindes foto grāmata, kas satur meistara daiļrades galveno tēmu apkopojumu un izceļ notikumus, stāstus un cilvēkus, ar kuriem mijās viņa mākslinieciskie ceļi.

Binde dzimis 1933. gada 27. decembrī Alūksnes novadā, Bejā. 1957. gadā ieguvis tehniķa-elektriķa specialitāti Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikumā. 1957. gadā pašmācības ceļā sācis apgūt fotografēšanu, bet jau 1959. gadā Alūksnes novadpētniecības un mākslas muzejā notika pirmā personālizstāde.

1964. gadā kļuvis par fotokluba "Rīga" biedru. No 1959. līdz 1963. gadam strādājis par gaismotāju Valmieras teātrī un Latvijas PSR Valsts Jaunatnes teātrī Rīgā. Strādājis arī par pasniedzēju Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā no 1964. līdz 1975. gadam.

1965.gadā par Smiļģa fotoportretu Bindem piešķīra zelta medaļu 29. Starptautiskajā fotomākslas fotosalonā Buenosairesā, Argentīnā. 1967. gadā par fotogrāfiju "Akts" mākslinieks apbalvots ar "Grand Prix" Prinča Alberta I 25.starptautiskajā salonā Šarlruā, Beļģijā. Šie darbi, kā arī 1964.gada "Siena", kopā dažādās valstīs izpelnījušies 32 apbalvojumus. Daudzas citas autora fotogrāfijas ārzemēs ieguvušas vairāk nekā 25 apbalvojumus.

No 1959. gada Binde piedalījies vairāk nekā 200 personālās un grupu izstādēs Latvijā un ārpus tās, gūstot ievērojamu starptautisku atzinību. 2009. gadā par izcilu radošā mūža devumu Latvijas fotomākslā un Latvijas vārda popularizēšanu pasaulē saņēmis visaugstāko Latvijas valsts apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni. 2023. gadā pēc Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciatīvas saņēmis Cildinājuma rakstu par ilggadēju ieguldījumu Latvijas valsts labā.