Madonā, iespējams, īpašuma izkrāpšanā un cilvēka nobadināšanā iesaistīta vietējā sociālā darbiniece
foto: Facebook/Palīdzēsim viens otram
Vīrietis Madonā atstāts bezpalīdzīgā stāvoklī.
Sabiedrība

Madonā, iespējams, īpašuma izkrāpšanā un cilvēka nobadināšanā iesaistīta vietējā sociālā darbiniece

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Madonā kāda 92 gadus veca sirmgalvja māja un citi īpašumi pārrakstīti uz vietējā Sociālā dienesta darbinieces vīra vārda, bet pats seniors, pateicoties nevienaldzīgiem cilvēkiem, nonācis Madonas slimnīcā, noskaidroja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija".

Madonā, iespējams, īpašuma izkrāpšanā un cilvēka n...

"Vēršamies pie jums ar palīgā saucienu! Esam neitrālas personas, bet stāvēt malā un noraudzīties grūti! Sažņaudzas sirds, kādos apstākļos dzīvo šis kungs: istaba drūma, nesakopta un pilna ar atkritumiem, gulta aizkrauta ar drēbēm, nokārtojas uz spaiņa turpat istabā. Apjautājoties, vai pie viņa nebrauc kādi aprūpētāji, atbilde bija - nē, bet reizēm ienākot meitene no Sociālā dienesta. Kad vaicajām, vai sociālā darbiniece tiešām nepiedāvā nekādu palīdzību - sakārtot māju, apkopt, paēdināt, saņēmām noraidošu atbildi ar piebildi, ka sociālā darbiniece esot devusi kaut kādus papīrus parakstīt.. Kungam redze arī nav diez ko laba. Mums tas likās aizdomīgi, nolēmām ielūkoties Zemesgrāmatā! Un tur izrādījās, ka īpašums, kurā kungs joprojām dzīvo, kopš pērnā gada viņam vairs nepieder, bet jaunais īpašnieks ir šīs sociālās darbinieces vīrs!" liecina vēstule, kas aizsāka raidījuma izmeklēšanu.

Soctīkla "Facebook" grupas "Palīdzēsim viens otram" administrators Edijs Pipars publicējis satraucošu informāciju: "No LTV raidījuma "4.studija" saņēmām signālu par patiesi šokējošu gadījumu Madonā. Tur, iespējams, seniora īpašuma izkrāpšanā un cilvēka nobadināšanā iesaistīta vietējā Sociālā dienesta darbiniece. Mēs savā ikdienas darbā esam iepazinuši daudz atbildīgus un pretimnākošus cilvēkus, kas strādā sociālā jomā. Diemžēl šoreiz piedzīvojām smagu vilšanos."

"5. septembrī Madonā, privātmājā, savā gultā atrasts seniors vārdā Jānis. Viņš nevarēja ne piecelties, ne īsti parunāt. Iespējams, ja kaimiņienes veco vīru nebūtu izdomājušas apciemot un aiznest viņam ēdienu, šobrīd mēs par teju 93 gadus vecu cilvēku runātu pagātnē.

Aculiecinieka video, kurus redzējām arī mēs, lika sirdij sažņaugties! No necilvēcības, kādu Jānis mūža nogalē piedzīvojis. Viņš cieta smagas sāpes no izgulējumiem un vienīgā pārtika, kuru viņš lietoja uzturā bija cukurs un kola.

Jā, tikai cukurs un kola! Vīrs bija novārdzis līdz spēku izsīkumam. Pateicoties kaimiņienēm, viņu uzstājībai, seniors nonāca Madonas slimnīcā. Un labi, ka tā…" teikts ierakstā. 

foto: Facebook/Palīdzēsim viens otram
foto: Facebook/Palīdzēsim viens otram

Madonas novada sociālā dienesta darbiniece Rita Kromāne, kuru kaimiņienes vaino nolaidībā un arī īpašuma izkrāpšanā, skaidroja, ka Jāni pazīst kopš bērnības. Lai gan viņš esot atteicies no Sociālā dienesta pakalpojumiem, Rita viņu tāpat vien apciemojusi. Par sociālo darbinieci viņa strādā citā pagastā, un Jānis esot tikai kaimiņš un sen pazīstams cilvēks, raksta portāls "Lsm.lv".

"Viņam sāka aktualizēties jautājums, ko ar māju darīt. Viņš piedāvāja mums viņu vienkārši uzdāvināt. Mēs ilgi ar vīru par to domājām, vai tiešām vajag," stāstīja Kromāne, atzīstot, ka "varbūt tas nebija pareizs lēmums, ka izdomājām izmantot šo iespēju". Kromāne uzsvēra, ka Jāni neviens cits nav apciemojis vismaz pusotru gadu, vienīgi viņa ar dzīvesbiedru un Jāņa draudzene Ņina. Tāpat sociālā dienesta darbiniece skaidroja, ka nesusi senioram ēdienu, taču nav spiedusi ēst: "Es to nedarīju, jo uzskatīju, ka cilvēks spējīgs pats par sevi parūpēties. Ja viņš var aiziet līdz tualetei pats, tad viņš pats par sevi var parūpēties. Jā, piekrītu, tas, ka viņam cukurs, kola un kefīrs bija pirmajā vietā – jā, tas nav normāli. Diemžēl tāda viņam tā izvēle bija."

Izrādās, ka par Ritas ieceri aprūpēt Jāni un arī nolūku iegūt īpašumu, zinājusi arī pati Madonas novada Sociālā dienesta vadītāja Ilze Fārneste. "Pirms gada izskanēja jautājums, ka viņai dzīvo kaimiņos vientuļais seniors, kas ir attālu radu viņai, ka viņa palīdzēšot aprūpēt viņu. Viņa viņu aizvedot reizi nedēļā uz pirti savā mājā un tad palīdzot ko vēl darīt, un ka varētu sakārtot to viņa īpašumu. Un es tajā reizē jau pateicu, ka nebūs labi," atklāja Fārneste. Fārneste piebilda, ka tad, ja senioru reizi nedēļā mazgāja pirtī, nebija iespējams nepamanīt izgulējumus. Jānis nekad nav bijis Madonas Sociālā dienesta uzraudzībā, jo neviens nav ziņojis, ka šim senioram klātos grūti, un, izrādās, ka dienestam neesot jāapmeklē vientuļie seniori dzīves vietā, ja neviens neziņo.

Rita Kromāne patlaban paņēmusi darbnespējas lapu. Savukārt Jāni slimnīcā pēkšņi uzmeklējuši tuvi radinieki. Tas, iespējams, mainīs tālāko gaitu notikumiem. Savukārt Sociālā dienesta vadītāja solīja, ka pieprasīs no Madonas slimnīcas izrakstu, kādā stāvoklī Jānis tur nonācis, un vērsīsies Latvijas Sociālo darbinieku biedrības Ētikas komisijā.

Uzzinot par seniora situāciju Madonā, reaģēja arī labdarības organizācija "Palīdzēsim viens otram", kuras ikdienas darbs ir saistīts ar sociālajiem dienestiem visā Latvijā. Organizācijas vadītājs Edijs Pipars raidījumam uzsvēra, ka liela daļa sociālo darbinieku strādā pēc labākās sirdsapziņas, tomēr, kad notiek kas šāds, ir nekavējoties jāreaģē. Organizācijas juriste, izzinājusi situāciju, iesniegusi Valsts policijai iesniegumu, lai aizstāvētu seniora intereses.