"Jauno konservatīvo partiju" pametuši vēl divi tās biedri. Vai partijā varu cenšas pārņemt "Latvijai nedraudzīgs" grupējums?
foto: Jauns.lv
Nedēļas nogalē par aiziešanu no JKP paziņojis Andris Vītols un Valters Bergs.
Politika

"Jauno konservatīvo partiju" pametuši vēl divi tās biedri. Vai partijā varu cenšas pārņemt "Latvijai nedraudzīgs" grupējums?

Gundega Grīva

Jauns.lv

"Jauno konservatīvo partiju" pametis viens no tās dibinātājiem - Valters Bergs, un partijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Andris Vītols. Politiķi norāda, ka beidzamajā laikā novēroti kādas grupas centieni pārņemt partijā varu.

"Jauno konservatīvo partiju" pametuši vēl divi tās...

"Kāpēc es aizgāju no politiskās partijas? Viens no apsvērumiem ir tas, ka šobrīd partijā notiek mēģinājumi pārņemt politisko varu," norāda Andris Vītols. Viņš skaidro, ka "šī grupa ir mazpazīstama un bez redzamiem līderiem, piebilstot, ka tās vienīgās intereses ir iegūt valsts finansējumu". "Man tas nav vajadzīgs. Es negrasos iesaistīties cīņās dēļ valsts finansējuma," skaidro politiķis.

Vītols atzīst, ka minētā grupa ir ar visai apšaubāmu politisko stāju. "Viņiem latviešu valoda nav tik svarīga. Viņi apgalvo, ka okupācijas laika pieminekļus nevajag aiztikt; robežu ar Krievijas federāciju vajag atstāt vaļā, lai ar valsti varētu tirgoties un celt ekonomiku; un viņiem nav svarīgi Latvijas valsts ilgtermiņa attīstības un izdzīvošanas jautājumi". 

Līdzīgu problemātiku par partijas sastāvu min arī politiķis Valters Bergs, kurš 2014. gadā bija viens no partijas dibinātājiem. "Nevienam nav noslēpums, ka pēc neveiksmīgajām 14. Saeimas vēlēšanām daudzi partijas biedri un atbalstītāji ir pametuši partijas biedru rindas. Esmu daudz domājis, kas notika ar manu partiju. Uzskatu, ka problēma ir partijas varnešos, kā arī īstenotajā politikā, esot 13. Saeimā. Tieši partijas realizētās politikas dēļ Saeimā JKP zaudēja vēlētāju uzticību. Vai to ir iespējams atgūt? Es teiktu, ka nē. Šobrīd partijā jūtams tas, ka notiek varas uzurpēšana. Jautāsiet, kāds ir mērķis? Iespējams, ka nu vairs tikai valsts budžeta finansējums partijai," vēsta politiķis.

Gaisu partijā jaucot divi bijušie valdes locekļi

Partijas valdes priekšsēdētājs Gatis Eglītis norāda, ka Vītola lēmums aiziet no JKP varētu būt saistīts ar diviem valdes locekļiem, kas pirms viņa atkāpās no amata pienākumiem. "Es domāju, ka viņa lēmums saistīts ar diviem valdes locekļiem, kas pirms viņa atkāpās no amata pienākumu pildīšanas un kuriem, kā teica Andris, nerūp latviešu valodas jautājums. Un tad vēl mums tagad ir daži, kas partijā jauc gaisu, kas saistīti ar šiem diviem cilvēkiem," norāda Eglītis.

Jautāts par to, kuras ir šīs personas, kas partijā jauc gaisu, politiķis atbild, ka viena bijušā valdes locekļa vārds ir Guntis un otras - Margarita. “Latvijas Vēstnesis” publicētā informācija liecina, ka nesen no partijas valdes atbrīvota Margarita Kolosova, Guntis Rasims, Marija Balcere un Valters Bergs.

"Abi minētie cilvēki atkāpās no amata pienākumiem abpusējas vēlēšanās rezultātā. Es domāju, ka viņi tā īsti nevēlējās uz sevi paskatīties no malas, nevēlējās redzēt, ka Eiroparlamenta vēlēšanās mums nebija labi rezultāti un partijai bija nepieciešamas nopietnas pārmaiņas," skaidro Eglītis. Viņš pauž gandarījumu, ka abi politiķi partijas valdi atstājuši, jo "viņi partijai neesot nesuši pienesumu". "Ja mēs gribam pacelties, mums ir nepieciešami cilvēki, kas strādā!" skaidro politiķis.

Eglītis skaidro, ka partijā šobrīd ir lielu pārmaiņu priekšā un līdz gada beigām politiskajam spēkam plānota kopsapulce, kurā tiks pārvēlēta gan valde, gan valdes priekšsēdētājs. Viņš norādījis, ka nav pārliecināts arī par sevi - vai kandidēs minētajās vēlēšanās, vai nē.

Jāatgādina, ka JKP rindas pametuši politiskā spēka līderi – bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits un dzejniece Liāna Langa. Abi bija partijas pirmie numuri EP vēlēšanās. JKP EP vēlēšanās startēja nesekmīgi un ieguva 1,5% vēlētāju atbalstu. Pirms tam partija netika pārvēlēta 14. Saeimā, kam sekoja daļas redzamu biedru, piemēram, Lindas Ozolas un Jāņa Ozola, izstāšanās no partijas. JKP savulaik veidoja jurists Jānis Bordāns, kurš pēc partijai nesekmīgajām pēdējām Saeimas vēlēšanām attālinājās no politiskās darbības.