Ar dažādām svētku aktivitātēm Jelgavā svinēs pirmā prezidenta Jāņa Čakstes 165. dzimšanas dienu
foto: jelgava.lv
Jāņa Čakstes piemineklis Jelgavā.
Novadu ziņas

Ar dažādām svētku aktivitātēm Jelgavā svinēs pirmā prezidenta Jāņa Čakstes 165. dzimšanas dienu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

14. septembrī apritēs 165 gadi kopš dzimis pirmais Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste. Godinot šo nozīmīgo notikumu, gan Jelgavā, gan Salgales pagastā, "Aučos", notiks vairāki svētku pasākumi, informē Jelgavas novads.

Ar dažādām svētku aktivitātēm Jelgavā svinēs pirmā...

Jelgavā plkst. 12 pie Jāņa Čakstes pieminekļa notiks svinīgs piemiņas brīdis un ziedu nolikšana, kur aicināts ikviens interesents. Pēc tam, plkst. 13, Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā būs iespēja iepazīties ar Čakstes dzīvi un ieguldījumu Latvijas valstiskuma veidošanā. Klātesošie varēs virtuāli apmeklēt ar Čaksti saistītas vietas Jelgavā un ieklausīties Latvijas Universitātes profesora Harija Tumana lekcijā par demokrātijas pirmsākumiem. Dienas noslēgumā, plkst. 16, Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa pagalmā izskanēs dzimšanas dienas koncerts ar koru no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas piedalīšanos.

Tajā pašā dienā, plkst. 15.30, Jāņa Čakstes dzimtas mājās "Auči" notiks piemiņas pasākums ar viņa mazmazmeitas Kristīnes Čakstes un citu dzimtas pārstāvju piedalīšanos. Programmā paredzēts literārs priekšnesums, kurā izskanēs Jāņa Čakstes atziņas un viņa garīgais mantojums. Tāpat tiks pasniegta tradicionālā Čakstes vārdā nosauktā stipendija, ko šogad saņems Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes students Jānis Platacis par izcilu pētniecisko darbu par pirmo Valsts prezidentu. Pasākumu muzikāli papildinās jauktais koris "Svīri".

Turklāt 15. septembrī plkst. 13.00 Sesavas baznīcā, kur Jānis Čakste tika kristīts, norisināsies svētbrīdis ar mācītāju Valdi Vircavu un sieviešu vokālā ansambļa "Krastu balsis" piedalīšanos.