Vai publisko uzlādes staciju ir pietiekami daudz?
foto: Publicitātes foto
“Elektrum Drive” vadītājs Ansis Valdovskis
Sabiedrība

Vai publisko uzlādes staciju ir pietiekami daudz?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Bieži varam dzirdēt viedokli, ka elektroauto ir nākotnes potenciāls, tomēr pašlaik Latvijā nav pietiekami daudz publisko uzlādes staciju, tādēļ pāriet uz elektroauto varēsim tikai pēc vairākiem gadiem, kad šādu uzlādes staciju skaits būs pietiekams. Realitātē jau tagad varam teikt, ka pārklājums ļauj droši un bez bažām pārvietoties ne tikai pilsētās, bet arī doties tālākos braucienos uz savām lauku vai brīvdienu mājām. Kopumā Latvijā elektroauto, jaunu pieslēgvietu un uzlādes tīkla attīstības tendences ir pozitīvas.

Vai publisko uzlādes staciju ir pietiekami daudz?...

Elektrum Drive uzlādes infrastruktūru veido gan patstāvīgi, gan arī kopā ar sadarbības partneriem. Elektrotransporta uzlādes pamatpārklājums Latvijā ir izveidots veiksmīgi un laikus – par to liecina gan valsts ierīkotais e-mobi uzlādes tīkls ar plaši pieejamu pārklājumu uz lielākajiem autoceļiem visā Latvijas teritorijā, gan citu uzņēmumu nodrošināto elektroauto uzlādes staciju izvietojums. Pilsētās un mikrorajonos, kur ir lielāks elektromobiļu blīvums, uzlādes pieejamība var būt izaicinošāka vakaros un naktīs. Elektrum Drive to mēģina risināt, ierīkojot uzlādes stacijas pie transformatoru punktiem mikrorajonos. Šādā veidā tiek risinātas vairākas problēmas vienlaikus un daudzdzīvokļu namu iekšpagalmiem tiek dota otra dzīve – atjaunots apgaismojums, sakopts stāvlaukums un nodrošināta elektrotransporta uzlādes vieta. Vairāk par to lasi: https://www.elektrum.lv/lv/majai/par-mums/jaunumi/publiskais-elektroauto-uzlades-tikls-latvija-ka-to-erti-lietot/

“Mūsu komanda attīstās strauji, mēs aktīvi meklējam partnerus visās Baltijas valstīs, kur izvietot mūsu inovatīvos uzlādes risinājumus. Ja kāds uzņēmums vēlas ar mums sadarboties, lai izveidotu uzlādes risinājumus arī savā īpašumā, esam vienmēr gatavi šo iespēju pārrunāt un piemeklēt labus un modernus risinājumus.”

foto: Publicitātes foto

Īpaši ātrā uzlāde lieljaudas laukumos

Līdz 2024. gada beigām Elektrum Drive būs sasniedzis jau 800 publiski pieejamo pieslēgvietu slieksni, un šogad Latvijā tiks atklāti arī pirmie lieljaudas laukumi, kuros uzlāde būs ar 300 kW jaudu. Elektrum Drive plāno izveidot Baltijas reģionā plašāko lieljaudas uzlādes tīklu, kas būs pieejams vieglajiem un smagajiem elektroautomobiļiem. Veidojot uzlādes staciju tīklu Latvijā un Igaunijā, Elektrum Drive ar ES finansējumu līdz 2026. gadam izbūvēs 354 uzlādes punktus 90 lokācijās – 60 staciju būs Latvijā, 30 Igaunijā. 300 kW uzlāde nozīmē, ka vienu elektroautomobili 10 minūtēs var uzlādēt 250 km braucienam.

Kā atrast uzlādes stacijas, un cik vienkārši ir norēķināties par uzlādi?

Elektroauto uzlādes staciju atrašanai pieejamas dažādas lietotnes, kuru funkcionalitāte šo procesu ir padarījusi ērtu un pārskatāmu. Elektrum Drive lietotnē pieejams jau vairāk nekā 700 elektroauto uzlādes pieslēgvietu Baltijā; tas ir viens no plašākās pieejamības rīkiem elektroauto publiskajai uzlādei šajā reģionā. Lietotne ļauj ne tikai atrast tuvāko uzlādes punktu, filtrējot tos atkarībā no vēlamās uzlādes jaudas, spraudņa tipa un pieejamības, bet arī iestatīt maršruta plānošanu un attālināti aplūkot cenu par uzlādi, kas Elektrum Drive stacijās tiek piemērota tikai par patērētajām kilovatstundām (kWh) – neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks tiek pavadīts, veicot uzlādi. Lietotnē tiek piedāvātas plašas norēķinu iespējas – lietotāji par veikto uzlādi var norēķināties uzreiz vai pieteikties pēcapmaksai, rēķinu par mēneša laikā veiktajām uzlādēm saņemot kopā ar citiem Elektrum rēķiniem. Lietotājiem, kas pievienojušies pēcapmaksai, tiek piedāvāti dažādi ieguvumi: īpašas cenas uzlādei Elektrum Drive tīklā, kā arī citi labumi no Elektrum un partneriem.

Dodoties tālākos braucienos ar elektroauto, noderīgas ir starptautiskās lietotnes, kur vienotā kartē atrodamas dažādu elektroauto uzlādes tīklu stacijas. Piemēram, lietotne Plugshare ļauj vienuviet aplūkot vairāk nekā 600 000 uzlādes staciju ne tikai Eiropā, bet arī ASV, Austrālijā un citur. Jāņem vērā, ka, norēķinoties par uzlādi, izmantojot universālos rīkus, kuros integrētas dažādu uzlādes tīklu stacijas, summai papildus var tikt piemērota viesabonēšanas maksa. Vairāk par to lasi: https://www.elektrum.lv/lv/majai/par-mums/jaunumi/publiskais-elektroauto-uzlades-tikls-latvija-ka-to-erti-lietot/

foto: Publicitātes foto