Vāc parakstus, lai novirzītu "Latvenergo” peļņu onkoloģijas slimnieku ārstēšanai
foto: LETA
Latvijas Onkoloģijas centra telpas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā.
Sabiedrība

Vāc parakstus, lai novirzītu "Latvenergo” peļņu onkoloģijas slimnieku ārstēšanai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta paraktu vākšana par AS "Latvenergo" peļņas novirzīšanu onkoloģijas slimnieku ārstēšanai.

Vāc parakstus, lai novirzītu "Latvenergo” peļņu on...

Iniciatīvas autore Olga Petkeviča skaidro, ka 2024.gada pirmajos septiņos mēnešos "Ziedot.lv" ir saņēmusi palīdzības lūgumus no 95 onkoloģijas pacientiem, kuru ārstēšanas izmaksas kopumā sasniedz 2,6 miljonus eiro. Šiem pacientiem ir nodrošināta palīdzība par gandrīz miljonu eiro, tomēr nepieciešamība pēc atbalsta turpina pieaugt.

"200 000 eiro fondam "Ziedot.lv" noziedoja valsts uzņēmums. Ar šo naudu palīdzēs vairākiem pacientiem, iedalot katram ne vairāk kā 10 000 eiro, kaut gan daudziem no viņiem ir vajadzīgas daudz lielākas naudas summas. Piemēram, Gabriela Mutora ārstēšanai kopumā nepieciešami 483 499 eiro. Visu cieņu uzņēmumam, kas apsver noziedot visu nepieciešamo summu, tomēr tas nerisina situāciju kopumā. Lielāko tiesu šīs naudas vāc Latvijas iedzīvotāji, labprātīgi ziedojot savu naudu.”

Tiek norādīts, ka "Latvenergo” peļņa pagājušajā gadā bija 350,917 miljonu eiro liela, pieaugot par vairāk nekā 90%, salīdzinot ar 2022. gadu: "Būtu pieklājīgi un taisnīgi no valsts puses pieņemt lēmumu segt onkoloģijas slimnieku, it īpaši bērnu, ārstēšanu, no šā valsts uzņēmuma peļņas.”

"Tad cilvēkiem nevajadzēs vākt līdzekļus, lai izārstētu onkoloģijas slimniekus, kas ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nodokļu maksātāji vai viņu bērni. Un šo pacientu tiesības uz veselības aprūpi nebūs atkarīgas no citu cilvēku žēlastības un tuvinieku un NVO spējas uz atbalsta kampaņām,” piebilst iniciatīvas autore.