Viedokļi

Viedoklis: vai valdība mūs uzskata par idiotiem?

Dans Titavs

Jauns.lv

Stāstot par "airBaltic" nākotni, valdības pārstāvji ir sarunājuši tik daudz muļķību un neloģisku lietu, ka rodas iesapaids - viņi mūs visus uzskata par idiotiem, saka "YouTube" kanāla "Titava laboratorija" vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: vai valdība mūs uzskata par idiotiem?...

Jautājumā par "airBaltic" nākotni rodas iespaids, ka valdība mūs visus uzskata par idiotiem. Runājot par šo tēmu, amatpersonas uztraucas, ka problēmas esot komunikācijā. Viss pārējais ir brīnišķīgi, tikai komunikācija, lūk, klibo. Valdība nespēj skaidri pateikt, kas notiks ar "airBaltic" un to naudu, ko valsts šajā kompānijā ir ieguldījusi. Izskatās, ka viss iet uz to, ka uzņēmums tiks noprivatizēts. Tā akcijas paredzēts tirgot biržā, bet par tām saņemtā nauda netiks valstij, bet gan pašam "airBaltic", kas to turpinās tērēt kā līdz šim.

Protams, iespēja no Rīgas pa tiešo lidot uz daudzām pilsētām ir patīkama. Jautājums tikai, vai mēs visi esam par to gatavi maksāt daudzos miljonus, ko esam ieguldījuši "airBaltic". Vai tas bija tā vērts? Valdība gan te izmanto smieklīgu argumentu - sak, jā mēs esam "airBaltic" ieguldījuši 500 vai cik tur miljonus, taču atpakaļ nodokļos saņēmuši 400 miljonus! Tātad īstais ieguldījums ir tikai mazliet vairāk kā 100 miljoni! Te nu man ir jautājums valdībai - varbūt jūs varētu arī manam uzņēmumam iedot desmit miljonus, bet es šo aizdevumu dzēsīšu, vienkārši maksājot nodokļus? Ikviens uzņēmējs būtu laimīgs, ja varētu uz šādiem noteikumiem aizņemties. Skaidrs, ka tas ir pilnīgi muļķīgs arguments un tā izmantošana man liekas aizvainojoša  attiecībā pret visu sabiedrību.

Runājot par "airBaltic" nākotni, tiek piesaukts stratēģiskais investors, kas, visticamāk, ir aviokompānija "Lufthansa". Taču visas sarunas ar investoru notiek slepeni. Kādēļ tā? Te taču ir runa par valsts uzņēmumu, kas pieder mums visiem, tādēļ te nekāda slepenība nedrīkst būt. Sarunu partneris vēlas slepenību? Bet tad šim partnerim jāpaskaidro, ka pārdots tiek valsts uzņēmums, kura akcionāri ir visa tauta, kura ir jāinformē par šīm sarunām. Ja jūs tā neesat ar mieru, tad mums nekādas sarunas neiznāks. Un, ja investors tiešām vēlas šo uzņēmumu, tad viņam nāksies ievērot šo prasību.

Ir vēl kāda smieklīga lieta. Mums tātad ir uzņemums, kas ar nelieliem izņēmumiem ilgus gadus ir strādājis ar zaudējumiem. Un tagad briškenveidīgie man mēģina iestāstīt, ka valsts ar investoru noslēgs tādu līgumu, ka viss paliks, kā bijis līdz šim - Rīgā būs "airBaltic" bāze, būs daudz lidojumu, saglabāsies visas darbavietas. Tātad ar to jūs gribat pateikt, ka visus šos gadus mēs uzņēmumā esam nodedzinājuši kaudzi naudas un nu vairs to nesējam uzturēt, bet tagad atdosim to privātajiem, kas ar tādiem pašiem noteikumiem sāks pelnīt? Bet tur taču nav veselā saprāta, jo jebkurš investors nāks ar plānu, kā šo biznesu pārbūvēt tā, lai gūtu peļņu! Tādēļ nevajag muldēt, ka mēs sarakstīsim tādus noteikumus, ko nevarēs mainīt - bizess spēj pastāvēt tikai tad, ja spēj mainīties.