Daugavpilī likvidētās pamatskolas ēkā plāno "iepūst jaunu dzīvību"
foto: Edgars Košovojs
Svarīgi, lai Daugavas kreisā krasta apkaimes nepaliek bez sabiedriskā centr, norāda domes deputāte Jankovska.
Novadu ziņas

Daugavpilī likvidētās pamatskolas ēkā plāno "iepūst jaunu dzīvību"

Anna Klāra

Jauns.lv

Daugavpils Grīvā, bijušās Daugavpils 6. pamatskolas ēkā, kurā savulaik zināšanas apguva dzejnieks un politiķis Rainis jeb Jānis Pliekšāns, plānots atvērt jaunu kultūrvietu.

Daugavpilī likvidētās pamatskolas ēkā plāno "iepūs...

J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola tika dibināta 1875. gadā, un tā bija vienīgā Daugavpils skola Daugavas kreisajā krastā. No 1875. līdz 1879. gadam skolā mācījās Jānis Pliekšāns jeb Rainis, un savulaik to absolvēja mākslinieks Rihards Zariņš. Izglītības iestāžu tīkla optimizācijas rezultātā, pamatskolas skolēni mācības skolā šogad neuzsākas - pamatskola tika pievienota Daugavpils Centra vidusskolai. Tomēr ēkā turpina darboties pirmsskolas izglītības iestādes grupiņas, Latgales Centrālās bibliotēkas filiāle “Pārdaugavas bibliotēka”, bērnu un jauniešu centrs “Jaunība” brīva laika pavadīšanas klubs “Grīva”. 

Aizvadītajā nedēļā, 29. augustā, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes sēdē deputāti atbalstīja ideju par "jaunas dzīvības iepūšanu ēkā" - tajā plānots izveidot Raiņa centru.

“Svarīgi, lai Daugavas kreisā krasta apkaimes nepaliek bez sabiedriskā centra, kur pulcēties un kur tiktu nodrošināti dažāda veida pakalpojumi un aktivitātes. Mums pilsēta ir vairāk nekā 30 dzejnieku, kuri varētu tikties Raiņa centrā. Te varētu rīkot radošās literārās nometnes un meistarklases. Pašlaik mēs esam ieplānojuši apdzīvot nelielu šīs ēkas daļu, bet arī ar domes vadību un deputātiem runājam par to, kā vēl šīs telpas varētu izmantot. Plānots, ka atsevišķas telpas tiks iedalītas valsts aizsardzības mācību programmas īstenošanai. Bez šaubām te jāveido arī apkaimju centrs, kur tikties un darboties Daugavas kreisā krasta apkaimju aktīvistiem. Te ir arī moderns sporta stadions, ko arī turpmāk brīva laika pavadīšanai varēs izmantot vietējie iedzīvotāji,” vēsta Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes deputāte, Izglītības un kultūras jautājumu komisijas priekšsēdētāja Līvija Jankovska.

Raiņa centrs būs jauna kultūrvieta Grīvas apkaimē, kas darbosies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja paspārnē, piedāvājot daugavpiliešiem un pilsētas viesiem iepazīt Daugavas kreisā krasta vēsturi, kultūras mantojumu un ievērojamas personības. Jaunizveidotajā Raiņa centrā būs vairākas ekspozīcijas, kas ļaus apmeklētājiem iepazīt ne tikai Grīvas vēsturi un Raini, bet arī citas ar Grīvu saistītas, Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, piemēram, botāniķi, augu ģeogrāfu, matemātiķi un filozofu Karli Reinholdu Kupferu un grafiķi, vienu no Latvijas ģerboņa veidotājiem, vērtspapīru, naudaszīmju un monētu metu autoru Rihardu Zariņu, kuri 19. gadsimta beigās dzīvoja un mācījās Grīvā.