Pirmsskolu izglītībā pieejams pašvaldību līdzfinansējums, tomēr ne visi vecāki par to ir informēti 
foto: Ekrānšāviņš
Bieži vien vecākiem ir nekorekta informācija par līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību, skaidro speciāliste.
Viedokļi

Pirmsskolu izglītībā pieejams pašvaldību līdzfinansējums, tomēr ne visi vecāki par to ir informēti 

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirmsskolas bērnu vecākiem bieži vien ir neskaidrības par pašvaldības piešķirto mācību līdzfinansējumu, tā apjomu un nosacījumiem, kādos gadījumos tas pienākas un kādos – nē. Bieži vien vecāki saņem arī nekorektu informāciju un maldīgi uzskata, ka līdzfinansējums viņiem nepienākas, norāda pirmsskolas iestādes “Varavīksne” vadītāja Vineta Saulīte.

Pirmsskolu izglītībā pieejams pašvaldību līdzfinan...

"Situācijas skaidrošana šobrīd lielākoties gulstas uz pirmsskolu un pedagogu pleciem, lai gan informācija jābūt viegli pieejai un saprotamai ikvienam, kuram ir pirmsskolas vecuma bērni vai kurš tikai plāno ģimenes pieaugumu," norāda Saulīte.

Kārtība kādā aprēķina līdzfinansējumu ir sarežģīta

"Privāto pirmskolu līdzfinansējums ir karsts kartupelis, aprēķināšanas kārtība ir sarežģīta un neatbilst mūsdienu ekonomiskajai situācijai. Tas rada izaicinājumus ne tikai pirmsskolām, bet arī vecākiem, kuri bieži nav pietiekami informēti un neizprot – kā veidojas līdzfinansējums, kādos gadījos tas pienākas u.tml.," vēsta Saulīte.

Viņa atklāj, ka "situāciju sarežģī arī fakts, ka aprēķinu kārtība dažāda vecuma bērniem ir atšķirīga - bērniem no 1,5 gada līdz 5 gadu vecumam mācību maksas privātajā pirmsskolā veidojas no pašvaldības līdzfinansējuma un vecāku līdzmaksājuma. Arī līdzfinansējuma apjoms katrā pašvaldībā varot atšķirties".

"Izvērtējot finansējuma apjomu tiek ņemts vērā kopējais izdevumu pieaugums par iepriekšējo gadu. Izmaiņas stājas spēkā katra gada 1. janvārī, bet diemžēl, realitātē izmaksas aug ātrāk, nekā līdzfinansējums un pastāv risks, ka laikā, kad stājas spēkā jaunais līdzfinansējums, izmaksas ir atkal pieaugušas".

"Kas attiecas uz bērniem no 5 gadu vecuma – šeit mācību maksu veido pašvaldības līdzfinansējums (mazāks, nekā posmā līdz 5 gadiem), vecāku līdzmaksājums un valsts dotācija. Valsts dotācija pedagogu algām, kuri strādā ar 5 un 6 gadus veciem bērniem, ir atkarīga no bērnu skaita attiecīgajā vecumā. Bērnu skaits tiek fiksēts katra mācību gada sākumā. Visbeidzot jāmin, ka pašvaldības līdzfinansējums piecgadniekiem mainās nevis tajā mēnesī, kad bērnam paliek 5 gadi, bet tā paša gada 1. septembrī. Ņemot vērā šo kārtību, ir gluži saprotami, ka vecākiem rodas jautājumi par to, kā veidojas mācību maksa un līdzfinansējums," skaidro Saulīte.

Ne visi vecāki par līdzfinansējuma iespējām ir informēti

"Vēl viens populārs mīts, ar ko saskaras vecāki, kuri izvēlējušies privāto pirmsskolu, ir tāds, ka, tiklīdz atbrīvosies vieta pašvaldības pirmskolā, līdzfinansējums tiks zaudēts. Patiesībā tā nav. Vecākiem ir tiesības un iespējas izvēlēties privāto pirmsskolas izglītības iestādi un saglabāt līdzfinansējumu arī tad, ja viņi atsakās no vietas pašvaldības bērnudārzā," skaidro speciāliste.

"Teorētiski šī sistēma nodrošina elastību un plašāku izvēli, taču realitātē rodas problēmas, ja pašvaldību darbinieki paši ne vienmēr ir pietiekami informēti par noteikumiem vai sniedz vecākiem neprecīzu informāciju. Šādas situācijas rada neskaidrības un var ietekmēt vecāku lēmumus, kā arī bērnu izglītību."

Šajā situācija būtiska loma ir Latvijas Privāto pirmsskolu biedrībai un privātajiem bērnudārziem, kas skaidro noteikumus, nodrošina precīzu informāciju un aizstāv vecāku intereses. Stabilitāte un kvalitāte ir divi no svarīgākajiem faktoriem, kas veicina uzticēšanos privātajām pirmsskolām. Tāpēc ir būtiski, lai informācija par līdzfinansējumu un vietu saglabāšanu būtu pieejama, precīza un saprotama visām iesaistītajām pusēm. 

Viņasprāt, "lai nodrošinātu izglītības pieejamību, izvēli un iespēju pieņemt informētus lēmumus, ir nepieciešama cieša sadarbība starp privātajām pirmsskolām, biedrībām un pašvaldībām. Tikai tādējādi iespējams nodrošināt, ka pirmsskolu izglītība ir pieejama, kvalitatīva un saprotama". 

Tēmas