Viedoklis: plānotās sabiedrisko mediju valdes algas ir pārāk lielas
foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Dans Titavs.
Viedokļi

Viedoklis: plānotās sabiedrisko mediju valdes algas ir pārāk lielas

Dans Titavs

Jauns.lv

Tas, ka apvienojamo sabiedtisko mediju valdei paredzēts maksāt lielas algas, vēl nebūt nenozīmē, ka šos amatus ieņems paši spējīgākie cilvēki. "Rail Baltic" piemērs rāda, ka lielas algas vēl nenozīmē profesionalitāti, uzskata "YouTube" kanāla "Titava laboratorija" vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: plānotās sabiedrisko mediju valdes alga...

Apvienojot sabiedrisko radio un televīziju, tiek samazināts kopējais valdes locekļu skaits, taču nekāda ekonomika nesanāk, jo algas pieciem jaunās valdes locekļiem būs ievērojami lielākas nekā bija agrāk - no 9000 līdz 10 000 eiro. Kultūras ministre saka, ka valsts kapitālsabiedrības vadībai tāda apjoma darbiem, lūk, likums nosakot tādas algas. Taču varbūt, ja likums nav pareizs, to vajag pamainīt? Atšķirībā no Valsts prezidenta, kurš teica, ka viņam tādas algas neskauž, man gan skauž, jo, manuprāt, šāda medija vadība nav pelnījusi tik lielas algas. Galu galā, sabiedriskie mediji nekādā veidā nav saistīti ar peļņas gūšanu, tātad tur nav vajadzīgi megaspējīgi menedžeri, kas uzņēmumu spētu noturēt virs ūdens. Sabiedriskos medijus finansē no valsts budžeta un tātad vadītājiem  atliek tikai samenedžēt to naudu, kas viņiem ir iedota.

Ir ļoti grūti menedžet institūciju, ja tās vadītāja alga daudzkārt pārsniedz darbinieku algas. Ja žurnālists saņem 2000 eiro, bet valdes priekšsēdētājs 10 000 eiro, viņiem būs grūti saprasties. Mani sajūsmināja arī televīzijas arodbiedrības vadītāja, kura stāstīja, ka par 10 kapeikām jau neviens valdē nestrādās, jo tur vajag foršus un spējīgus džekus. Problēma vien tā, ka tādi paši forši un spējīgi džeki strādāja arī "Rail Baltic" vadībā, sākot jau ar Kasparu Briškenu. Taču izrādījās, ka foršie profesionāļi ar lielajām algām neko nav spējuši pārvaldīt. Tas ir tikai mīts. Lielajiem un atklātajiem konkursiem piemīt viena īpatnība - tajos atlasītie cilvēki ar labajām izglītībām parasti ir lieliski spējuši sevi prezentēt, taču tas vēl nenozīmē, ka spēs arī kaut ko izdarīt.

Par valdes algām izteicās arī sabiedrisko mediju ombuds, kura uzdevums ir uzaudzīt mediju darbu, lai tas atbilstu valsts interesēm. Viņš filozofē, ka, lūk, nevajag jau atalgojuma tēmu vērēt emocionāli, jo tas, lūk, ir saistīts ar to, ka mēs atalgojumu mēdzam uzskatīt par cilvēka vērtības mēru. Draugs mīļais, tu vispār varētu paklusēt, jo tavs amats nevienam nav vajadzīgs! 10 000 eiro - tas ir par daudz. Nav jau pat problēma šajos 10 000 eiro, kas valsts mērogā nav liela summa. Kaut gan, no otras puses, visai valdei kopā gadā tas sanāk apmēram pusmiljons... Tikai pieciem cilvēkiem. Manuprāt, tas ir pārāk daudz.