Viedoklis: Ašeradena laiks ir pagājis
foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Dans Titavs.
Viedokļi
2024. gada 26. augustā, 11:15

Viedoklis: Ašeradena laiks ir pagājis

Dans Titavs

Jauns.lv

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens jau divus gadus ieņem finanšu ministra amatu, taču šajā laikā tā arī nav spējis izstrādāt kārtīgu nodokļu reformu. Tādēļ viņa laiks ir pagājis un Ašeradenam jāiet no šī amata prom, uzskata "YouTube" kanāla "Titava laboratorija" vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: Ašeradena laiks ir pagājis...

Vai tikai man liekas, ka finanšu ministram Arvilam Ašeradenam būtu jāatkāpjas, jo viņš savā darbā ir izgāzis visu, ko vien var izgāzt? Viņš nevar ne izdomāt nodokļu reformu, ne viņam īsti labi sokas ar budžeta sastādīšanu, jo augusta beigās to tikai sāk apspriest. Ir bijušas visādas darba grupas ar dažādiem speciālistiem, kas domājušas par nodokļu reformu, taču tagad, kad parādījies iespējamais reformu scenārijs, tad darba grupa saka, ka tas, lūk, īsti nav tas, ko viņi gribējuši panākt.

Lai vai kā, bet nodokļu izmaiņas ir politisks jautājums, par ko ir atbildīgas partijas. Protams, jābūt dialogam ar dažādām organizacijām, piemēram, darba devējiem, taču atbildīgi ir tikai un vienīgi politiķi - valdība un valdošā koalīcija. Nodokļu izmaiņas ir politisks process, kas jāapspriež ne tikai darba grupās, bet arī ar sabiedrību. Nevis pēkšņi mēs pamodīsimies 1. janvārī ar jauniem nodokļiem. Manuprāt, cilvēks, kurš divu gadu laikā nespēj sagatavot politisku piedāvājumu nodokļu reformām, ir nespējīgs ministrs un viņam vajadzētu atstāt savu amatu.

Te gan jāņem vērā, ka "Jaunajā Vienotībā" noris cīņa starp Ašeradena un premjeres Evikas Siliņas spārniem. Saspīlējums starp šiem spārniem ir acīm redzams. Atcerēsimies, ka tad, kad Ašeradens gribēja par vienu procentu pacelt PVN, tad Siliņa pateica - nē, tā nebūs! Jebkurā gadījumā Ašeradenam ir jāiet projām, jo valdībai jau pilnīgi pietiek ar vienu nespējīgu ministru - satiksmes ministru Kasparu Birškenu. Siliņas kundzei vajadzētu parādīt raksturu un nodemonstrēt, ka viņa ne tikai var skolotāju piketā pateikt, ka neuzticas pedagogiem, bet arī izteikt neizticību Ašeradenam. Domāju, ka līdz novembrim jautājums par valdības nākotni atrisināsies, jo neredzu, kā pašreizējā valdība šādā izskatā varētu turpināt darbu.