Ļoti garšīgais Burtnieka zandarts ieguvis preču zīmi
foto: Andris Ķesteris/Valmieras novada dome
Pirmā iepazīšanās ar zīmolu Burtnieka zandarts noritēja Burtnieka ezera svētkos, kur to galdā cēla Kocēnu restorāna Promenāde – garda vieta šefpavārs Mārcis Kalniņš.
Novadu ziņas

Ļoti garšīgais Burtnieka zandarts ieguvis preču zīmi

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Valmieras novadā tapusi jauna preču zīme "Burtnieka zandarts", tās lietošanas tiesības bez maksas piešķirtas septiņiem vietējiem restorāniem un kafejnīcām.

Ļoti garšīgais Burtnieka zandarts ieguvis preču zī...

Šīs preču zīmes lietošana sniedz garantiju, ka pasniegtais zandarts ir tiešām nozvejots Burtniekā. Idejas autors, tūrisma speciālists, Vidzemes augstskolas profesors Andris Klepers Latvijas Radio skaidro: “Burtnieka zandartam ir ļoti spēcīgs vārds, jo dažkārt Kazahstānā vai varbūt kādā kaimiņvalsts zivju audzētavā izaudzētu zandartu, saldētu atvestu uz šejieni, gribas uzdot kā Burtnieka zandartu. Tā ir tā iespēja tirgū pastāvēt pašiem par savām vērtībām.”Burtniekā ir zvejots jau 9000 gadu, mūsdienās ezerā lomus smeļ piecas zvejnieku saimniecības. Meldri A.V. īpašniece Anita Vētra Latvijas Radio teic: “Ar zivīm viss ir kārtībā, ir ļoti daudz zandartu, mazāk līdaku. Zandarts vienmēr ir bijis īpašs ar to, ka tā ir saldūdens zivs, ar jūru salīdzinoši tīrā ūdenī tā aug un ir garšīga, ļoti garšīga. Es nezinu, kurš var konkurēt ar Burtnieka ezera zandartu.”

foto: Valmieras novada dome

Tagad nākamais solis ir Burtnieka zandartu iekļaut Eiropas unikālo produktu sarakstā, tāpat kā Carnikavas un Salacgrīvas nēģus. “Burtnieka zandarts būtu jāpazīst visā Eiropas mērogā gluži tāpat kā Itālijas Dolomītu Alpu forele vai Vācijas karpas,” piebilst Klepers.