Sabiedrība

VIDEO: "Mammu, es cietu negadījumā!" Latvijā aizvien vairāk krāpnieki zvanot uzdodas par tuviniekiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/Latvijas Televīzija

Pirms vairākiem gadiem drošības eksperti sacīja, ka reiz pienāks diena, kad krāpnieki varēs veiksmīgi tālruņa sarunās uzdoties par tuviniekiem. Nu šī diena ir pienākusi, vēsta "Latvijas Televīzija"

VIDEO: "Mammu, es cietu negadījumā!" Latvijā aizvi...

"Viens no popularākajiem telefona krāpniecības veidiem Latvijā ir, kad krāpnieks upurim zvana un saka "Hei, mammu/ tēti, es esmu cietusi negadījumā" un ar šiem vārdiem cilvēks tiek ievilkts sarunā, jo ir noticis negadījums, un steidzami ir jāatbild," stāsta Reinis Pudāns, "Bite Latvija" iekšējās drošības procesu vadītājs. 

"Tomēr šajā nedēļas nogalē," viņš atklāj, "uzņēmums saņēmis pirmo zvanu no klienta par jaunu telefonkrāpniecības metodi, kas Latvijā līdz šim nebija novērota - krāpnieks, izmantojot mākslīgo intelektu, zvanījis no nezināma numura un runājis zvana saņēmēja drauga balsī". "Mākslīgā intelekta kopētā drauga balss stāstīja, ka ir nokļuvusi nepatīkamā situācijā ar policiju un steidzami nepieciešama liela naudas summa, lai situāciju atrisinātu. Klients bija ļoti vērīgs un nekavējoties pārtrauca zvanu, lai atzvanītu draugam un noskaidrotu situāciju. Kā izrādījās, ar draugu viss bija kārtībā," atklāj speciālists.

Tāpat Pudāns skaidro, ka telefona krāpnieki Latvijā kļūstot aizvien aktīvāki - ja jūnijā uzņēmuma ieviestais bezmaksas drošības risinājums bloķēja 10 tūkstošus krāpniecisku zvanu, tad jūlijā šis skaitlis jau esot bijis divas reizes lielāks.

Vairāk skaties video!