Sabiedrība
2024. gada 20. augustā, 10:03

FOTO: Jēkabpils novadā krāšņi fiksēta ļoti retā parādība - zilais supermēness

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

19. augustā, pl. 21.26 Latvijā bija vērojams pirmais no četriem šī gada supermēnešiem – zilais supermēness. Tomēr tie, kuri cerēja redzēt mēnesi skaistajā zilajā toni, būs vīlušies.

FOTO: Jēkabpils novadā krāšņi fiksēta ļoti retā pa...

Par supermēnesi dēvē pilnmēnesi, kas atrodas vistuvāk zemei. Tas ir nedaudz tuvāks zemei nekā parastā pilnmēness laikā, portālam Jauns.lv skaidro astronoms Ilgonis Vilks. Tā kā Mēness orbīta ap Zemi nav ideāls aplis, bet gan eliptisks ceļš. Ļoti retā parādība skaisti fiksēta arī Sēlijas novadā, ko apliecina arī vairākas fotogrāfijas, kas ievietotas Jēkabpils novada "Facebook" profilā.

Astronoms Vilks iepriekš skaidroja, ka Mēness var izskatīties lielāks pie horizonta optiskās ilūzijas dēļ. Kad Mēness ir virs galvas, mēs to uztveram kā mums tuvāku un tāpēc mazāku. Bet, kad Mēness uzlec virs tālāka apvāršņa, mēs to uztveram kā tālāk esošu un tāpēc lielāku.

Augusta pilnmēness ir pirmais no četriem pēc kārtas sekojošiem supermēnešiem šogad. Zilais supermēness būs redzams jau šodien līdz pat trešdienai vairākās pasaules vietās, ziņo "CBS News". Nākamais supermēness būs redzams 18. septembrī un pēc tam 17. oktobrī, informē Vilks. Lai ieraudzītu supermēnesi, nebūs nepieciešams binoklis vai teleskops, bet, protams, var tos izmantot, ja gribas.