Aprit 4 gadi, kopš Latvija zaudēja Mārtiņu Freimani
Mārtiņš Freimanis savā dzimtajā Aizputē. Arī šie kadri redzami Arvīda Krieva dokumentālajā filmā “Freimis. Mārtiņš Freimanis”.
Sabiedrība
2015. gada 27. janvāris, 07:16

Aprit 4 gadi, kopš Latvija zaudēja Mārtiņu Freimani

Jauns.lv

Pirms četriem gadiem 27. janvārī pārstāja pukstēt mūziķa un aktiera Mārtiņa Freimaņa sirds. Šogad viņam paliktu 38 gadi. Bet to, kāds Mārtiņš ir pazīstamā režisora Arvīda Krieva atmiņās, šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns".

Arvīds Krievs ir dokumentālās filma “Freimis. Mārtiņš Freimanis” autors. Filma, kura pirmizrādi Rīgā, kinoteātrī “Splendid Palace” piedzīvos mūziķa dzimšanas dienā 7. februārī, tapusi no materiāliem, kad režisors no 2003. līdz 2010. gadam filmējis Mārtiņa ikdienu, viņa sadzīvi, skatuves darbību.  To viņš darījis, lai redzētu, uz ko Mārtiņš ir spējīgs kameras priekšā, jo Arvīds Krievs viņu izvēlējās galvenajā lomā savās filmās “Man patīk, ka meitene skumst” un “Dancis pa trim”. Bija iecerēta arī trešā filma, bet, diemžēl, Mārtiņš pāragri aizgāja aizsaulē.

Žurnālam “Kas Jauns” Arvīds Krievs stāsta, ka Mārtiņš Freimanis bijis talantīgs aktieris, taču ar saviem stiķiem un niķiem. “Mārtiņam tiešām viss lielākoties padevās diezgan viegli. Viņš bija piemērots aktiera darbam, jo viņam viss tā dabiski sanāca. To, ko citi mēģināja ar prātu, pieredzi, zināšanām, to Mārtiņš izdarīja intuitīvi. Viņš darīja visu godīgi, no sirds. Taču bija brīži, kad Mārtiņš dumpojās. Dažas filmēšanas reizes viņš mums ir norāvis, kad visus nokaitināja tā, ka filmēšanu nācās atlikt,” atceras slavenais un pieredzējušais režisors, kura pilnu interviju – to, kāds tad bijis Mārtiņš kā aktieris, kā izpaudusies viņa dumpošanās filmēšanas laukumā un daudzas citas atmiņa par talantīgo mūziķi  - var izlasīt žurnāla “Kas Jauns” jaunākajā numurā.

Kasjauns.lv/Foto: Arvīds Krievs, no izdevniecības Rīgas viļņi arhīva