Augsti kvalificētajās profesijās Latvijā nodarbināti 58% absolventu ar uzturēšanās atļaujām
foto: richard sowersby / Alamy/ Vida Press
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 27. jūlijā, 20:36

Augsti kvalificētajās profesijās Latvijā nodarbināti 58% absolventu ar uzturēšanās atļaujām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Augsti kvalificētajās profesijās Latvijā nodarbināti 58% absolventu ar uzturēšanās atļaujām, uzrāda augstskolu absolventu monitoringa rezultāti.

Augsti kvalificētajās profesijās Latvijā nodarbinā...

Tas ir ap 30% zemāks nodarbinātības rādītājs nekā augstskolu absolventiem ar Latvijas personas kodu.

No 2017. līdz 2021.gadam absolventu ar uzturēšanās atļaujām skaits pieaudzis par 671 absolventu. Kā liecina jaunākie monitoringa rezultāti, 2021.gadā Latvijā bija 869 absolventi ar uzturēšanās atļaujām, no kuriem nodarbināti bija 350 absolventi. Absolventu ar uzturēšanās atļaujām palielināšanās pēdējos absolvēšanas gados skaidrojama ar mobilo studentu no trešajām valstīm pieaugumu, teikts publikācijā.

Vienlaikus nodarbināto absolventu īpatsvars samazinājies par 18%. Piemēram, 2017.gadā nodarbināti bija 115 no 198 absolventiem ar uzturēšanās atļaujām.

Atbilstoši jaunākajiem monitoringa rezultātiem, katrs ceturtais jeb 25% ārvalstu absolventi nodarbināti informācijas un komunikācijas nozarē. 12% absolventi nodarbināti profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu jomā.

9% absolventu ar uzturēšanās atļaujām nodarbināti apstrādes rūpniecībā, 8% - transporta un uzglabāšanas jomā, bet 7% - izmitināšanas un ēdināšanas nozarē.

Gan veselības un sociālās aprūpes nozarē, gan administratīvajos un apkalpojošos dienestos nodarbināti 6% absolventu. Savukārt 5% ārvalstu absolventi nodarbināti finanšu un apdrošināšanas jomā. 5% absolventu nodarbināti arī vairumtirdzniecības, mazumtirdzniecības un auto remonta uzņēmumos.