Kā Rīgas zoodārza iemītnieki tikuši pie saviem krustvecākiem?
Spēkavīrs Raimonds Bergmanis (no kreisās) un 2000. gada Sidnejas Olimpisko spēļu dalībnieks Voldemārs Lūsis veic ikgadējo Galapagu bruņurupuču svēršanu Rīgas Zooloģiskajā dārzā.
Sabiedrība

Kā Rīgas zoodārza iemītnieki tikuši pie saviem krustvecākiem?

Jauns.lv

Sanfrancisko (ASV) zoodārzs piedāvā nelaimīgiem mīlniekiem kļūt par tarkānu un skorpionu aizbildņiem, lai viņi atbrīvotos no mīlas mokām. Arī daudziem Rīgas zoodārza iemītniekiem ir krustvecāki. Kasjauns.lv skaidro, kā viņi tikuši pie aizbildņiem un kā viņiem sokas?

Kā Rīgas zoodārza iemītnieki tikuši pie saviem kru...

Sanfrancisko zoodārzs Valentīndienas noskaņās piedāvājis pieviltiem mīlniekiem kļūt par aizbildņiem Madagaskaras šņācošajiem tarakāniem un lielajiem skorpioniem. Tādā veidā zoodārzs cenšas savākt līdzekļus, lai varētu iegādāties jaunus dzīvniekus, piemēram, pingvīnus, lauvas un pandas.

Zoodārzs reklāmas kampaņā tarakānus un skorpionus pielīdzina bijušajiem partneriem, ar kuriem attiecības beigušās uz drūmas nots. „Šie bezmugurkaulnieki ir agresīvi, aktīvi un nakts dzīvnieki. Līdzīgi kā tavs briesmīgais bijušais, arī tie parasti ir sastopami lēzenās ielejās, kur rok dziļas alas. Kad garām iet piemērots upuris, skorpions, gluži kā pats-zini-kas, sagrābj nolemto radību savās spīlēs un sadzeļ to. Vai nav apburoši," teikts par tuksneša skorpionu. „Ja paveiksies, dāsnais ziedojums dzēsīs tavas mīlas dzīves slikto karmu, un tu vairs nekad nesatiksi tarakānu,” joko zoodārzs.

Rīgas zoodārza žirafes pie jaunas mājas tika pateicoties firmai „SMS Credit”.
Rīgas zoodārza žirafes pie jaunas mājas tika pateicoties firmai „SMS Credit”.

Rīgas zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns Kasjauns.lv stāsta:

„Rīgas zoodārzā aizbildņu jeb krustvecāku kustība sākās pirms daudziem, padsmit gadiem. Toreiz savu zebru nosaucām par Gaitu. Un tad atskanēja telefonzvans no kancelejas preču firmas „Gaita”, kurā viņi pavēstīja, ka tirgo arī japāņu firmas „Zebra” produkciju – pildspalvas. „Gaita” tad arī kļuva par zebrēna krustvecākiem, un tāda ir arī joprojām. Sadarbības iespējas ir visdažādākās, viņi interesējas ne tikai par zebras labsajūtu, bet arī zoodārzam dāvā kancelejas preces.

Savukārt lauvu tēviņam Šiko par aizbildni kļuva restorāns „Šiko”. Arī lūšiem ir vairāki krustvecāki, vieni no tiem ir Jēkabpils pašvaldība, jo, kā zināms, Jēkabpils ģerbonī ir lūša attēls. Jēkabpils pašvaldība kā lūšu aizbildnis, piemēram, nodrošina Jēkabpils skolēnu zoodārza apmeklējumus. Firma „SMS Credit” kļuvusi par kamieļu aizbildni, jo palīdzēja uzbūvēt jauno kamieļu māja. Toties „Lattelecom” nodrošina videotranslāciju no tīģerēnu mājas.

Pārsvarā par aizbildņiem kļūst dažādas organizācijas, bet ir arī privātpersonas. Viens no slavenākajiem krusttēviem bija žurnālists Kārlis Streips, kurš kļuva par aizbildni lemuram Streipiņam, jo viņa vārds bija atvasināts no žurnālista uzvārda. Diemžēl lemurs jau savu dzīvi ir nodzīvojis un tagad ir citos medību laukos.

Kāds tēvs, ziedojot Rīgas zooloģiskajam dārzam, saviem trīs bērniem uzdāvinājis aizbildniecību par surikātu ģimeni.
Kāds tēvs, ziedojot Rīgas zooloģiskajam dārzam, saviem trīs bērniem uzdāvinājis aizbildniecību par surikātu ģimeni.

Savukārt žirafei Pikam par krustvecākiem kļuva kinorežisors un politiķis Rihards Pīks ar kundzi Sarmīti. Kā nekā viņu vārdi taču ir līdzīgi. Pie krustvecākiem tikuši arī pieci pundurkrokodili, redzamākais no tiem ir „Latvijas Mobilā telefona” prezidents Juris Binde. Toties spēkavīrs Raimonds Bergmanis ir ne tikai Galapagu bruņurupuču cilātājs un svērējs, bet arī viņu krusttēvs.

Ir arī tā, ka aizbildniecību var uzdāvināt. Kāds ziedo zoodārzam un uz kādu laiku saviem mīļajiem uzdāvina aizbildniecību pār kādiem dzīvniekiem. Tā pie aizbildņiem uz kādu laiku tika gan japāņu dzērves, gan eksotiskās vardes. Piemēram, aizbildnību pār surikātu ģimeni kāds tēvs uzdāvināja saviem trīs bērniem.

Rīgas zoodārza tarakāniem un zirnekļiem, dažādiem „mošķiem”, krustvecāku gan nav. Tomēr, ja kādam patīk šādi „mošķi” un viņi grib kļūt par viņu krustvecākiem, lai nāk un runā – izskatīsim visus variantus. Domāju, ka Sanfrancisko zoodārzam šī neparastā ideja sekmēsies un viņi uz to arī nopelnīs.”


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Lita Krone/LETA