Daugavpilī vairāk nekā 30 daudzdzīvokļu mājās masveidā ieviesušās blaktis
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Novadu ziņas
2024. gada 25. jūlijā, 10:34

Daugavpilī vairāk nekā 30 daudzdzīvokļu mājās masveidā ieviesušās blaktis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vismaz 30 daudzdzīvokļu mājās Daugavpilī ieviesušās blaktis. Cīņa pret tām nav viegla, jo viens no svarīgākajiem nosacījumiem: tās jāindē visu dzīvokļu īpašniekiem vienlaikus, ziņo Lsm.lv.

Daugavpilī vairāk nekā 30 daudzdzīvokļu mājās masv...

Kā vēsta Lsm.lv, daudzas daudzīvokļu mājas ir pilnībā pārņemtas ar blaktīm. Iedzīvotāji ir aicināti kopīgi cīnīties pret tām, pieaicinot arī speciālistus. SIA "Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums" (SIA "DDzKSU") valdes locekle Nataļja Rustkova skaidro, ka blaktis ātri izplatās, bet nav skaidrs, cik patiesība dzīvokļos to ir. Šobrīd viņai ir zināms par 30 mājām, kurās iedzīvotāji sūdzējušies par blaktīm. SIA "DDzKSU" 1. namu apsaimniekošanas iecirkņa vadītājs Edgars Andrjuščenko apstiprināja, ka koplietošanas telpās blaktis ir redzamas bieži, bet katru dzīvokli pārbaudīt bez īpašnieku atļaujas nevar.

Blakšu izplatība nav plaša, bet sastopama, īpaši dienesta viesnīcās, atzina Veselības inspekcija. Entomologs, bioloģijas asociētais profesors Voldemārs Spuņģis skaidro, ka gultas blaktis ir asinsūcēji, bet slimības nepārnēsā. Viņas ir izturīgas pret ķimikālijām, lai tās iznīcinātu, nepieciešamas speciālas ķimikālijas, karsts tvaiks mēbeļu tīrīšanai un drēbju mazgāšana vismaz +55 grādos.