Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Es gribu pašaudīties, un es to daru!” Kas notiek ar gāzes ieroču apriti?
foto: Shutterstock
Pēdējo gadu laikā bieži tiek novērots, ka cilvēki, kuru īpašumā (ar vai bez licences) ir gāzes ieroči, kas nereti kļūst par kaujas ieročiem un tiek izmantoti sadzīviskos konfliktos.
Sabiedrība

“Es gribu pašaudīties, un es to daru!” Kas notiek ar gāzes ieroču apriti?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēdējos gados bieži novērots, ka cilvēki, kuru īpašumā ir gāzes ieroči, neskatoties uz ieroču aprites likumu, tos izmanto sadzīviskos konfliktos, piemēram, 2018. gadā Liepājā vīrietis sašāva mikroautobusa šoferi, 2019. gadā Saldū pārdzēries vīrietis no dzīvokļa loga šāva uz ielas un citi gadījumi, kas ne vien ir pretlikumīgi, bet arī neliekas loģiski.

“Es gribu pašaudīties, un es to daru!” Kas notiek ...

Stāvot pieturā, dabū lodi mugurā

2018. gada februārī Liepājā kāds vīrietis ar pneimatisko ieroci sašāva mikroautobusa šoferi. Dusmas un sekojošā rīcība radās, jo šoferis neapstājās konkrētajā maršrutā neparedzētā pieturā, bet vainīgais pārskrēja uz citu pieturu un atriebās. Kaut arī uzbrucējam nebija kaujas ierocis, sekas bija smagas – lode trāpīja šoferim galvā, izgāja cauri rīklei un iestrēga mugurkaula skriemelī. Cietušajam viena acs pilnībā zaudēja redzi.

Pārdzēries vīrietis Saldū no sava dzīvokļa loga izvērš bezmērķīgu apšaudi ar gāzes ieroci

2019. gada novembrī Saldū kāds vīrietis, būdams alkohola reibumā, bezmērķīgi raidīja šāvienus uz ielas pusi ar gāzes ieroci, kurš reģistrēts uz dzīvesbiedres vārda. Vīrietim par pārkāpumiem ir noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, savukārt pret viņa dzīvesbiedri ir uzsākta administratīvā lietvedība.

Izšauj zemē divas reizes un aizmūk

2023. gada decembra vakarā Rīgā, Kalnciema ielā kāda veikala apsargs pie veikala kasēm gribēja pārbaudīt, iespējams, aizdomīgu vīrieti. Kad viņš piegāja pie vīrieša un uzrunāja viņu, vīrietis palika agresīvs un gāja prom. Kā liecina sākotnējā informācija, kad apsargs panāca vīrieti uz ielas, viņš izvilka no kabatas gāzes ierocim līdzīgu priekšmetu, izšāva divas reizes zemē un aizskrēja. Vainīgais panāca savu – “pabaidīja” cilvēkus, bet sodu nesaņēma.

Marihuāna, gāzes ieroči un četri meklēšanā izsludinātie

2024. gada martā tika veiktas Valsts Policijas pārbaudes mikrorajonos. Pārbaudes tika veiktas gan spēļu zālēs, gan tirdzniecības centros un to apkārtnē. Papildus tam tika pārbaudīti gāzes ieroču īpašnieki, kuri pēc likuma izmaiņām nav nodevuši vai pārreģistrējuši gāzes ieročus.

Vārvē ar gāzes ieroci nošauts zaglis

Šogad Vārvē naktī no 22. uz 23. jūniju kāds vīrietis sašāva zagli, kurš centās viņu aplaupīt. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka sākotnēji šis atgadījums visiem licies uzjautrinošs, līdz atklājies, ka vīrietis no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā miris.

Purvciemā vīrietis šaudās ar gāzes ieroci un pavērš to pret deviņgadīgu meiteni

27. jūnija vakarā Valsts policija saņēma izsaukumu saistībā ar to, ka Rīgā, Upeņu ielas apkaimē, kāda persona šaudās ar ieroci. Tobrīd notikuma vietai garām gāja deviņus gadus veca meitene un iespējamais šāvējs, kurš tobrīd atradās pie savas garāžas alkohola reibumā, pavērsa ieroča stobru pret šo bērnu. Meitene nobijās un par notikušo pastāstīja savam tēvam, kurš izsauca Valsts policiju.

Ieroču iegūšana un glabāšana

Lai iegūtu ieroci, jāveic vispārēja medicīniskā pārbaude, jāpabeidz pirmās medicīniskās palīdzības kurss un jānokārto eksāmens, kurā tiek pārbaudīta prasme rīkoties ar ieroci. Medību ieročiem papildus jāiztur medību eksāmens. Pēc tam jāvēršas Valsts policijā ar iesniegumu. Nepieciešams arī seifs, kas atbilst visiem noteikumiem, lai tajā glabātu ieroci.

Pēc jaunā ieroču aprites likuma noteikumiem ieroču īpašniekiem līdz 2023. gada rudenim bija jāatjauno ieroču licences.

Taču arī gāzes ieroču īpašniekiem, kuri iegādājās ieroci līdz 2019. gadam, pēc jaunajiem nosacījumiem ierocis ir jāreģistrē, attiecīgi izejot visas formalitātes. Ņemot vērā, ka visi iepriekš iegādātie gāzes ieroči tiek uzskatīti par ieročiem, kurus var pārvērst par kaujas ieročiem, un ir jāliek eksāmens, cilvēki vairāk aizdomājas par šāda rīka nepieciešamību savā saimniecībā.

Visu formalitāšu – praktiskā šaušanas eksāmena, medicīnisko pārbaužu un apliecību kārtošana – B kategorijas gāzes ieroču īpašniekiem izmaksā teju 250 eiro. Tikmēr zemākas – E kategorijas gāzes ieroci var nopirkt pie komersanta ar visu licenci un nedaudz lētāk.

Taču jāizceļ, ka likuma 65. panta 4. daļa nosaka, ka persona drīkst pielietot šaujamieroci kā galējo līdzekli vai pašaizsardzībai klasificētu E kategorijas gāzes ieroci un signālieročus, lai:

aizsargātu sevi vai citas personas no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai veselību;

novērstu nelikumīgu mēģinājumu vardarbīgi atņemt šaujamieroci;

aizturētu personu, kura pārsteigta nozieguma izdarīšanas brīdī un izrāda pretošanos;

padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību, veselību vai mantu.

Šobrīd vērojams, ka ieroču īpašnieki, nevēlēdamies maksāt par formalitāšu kārtošanu, nes savus ieročus uz policiju, lai tos utilizētu.

Vēl ir iespēja ieroci padarīt par lietošanai nederīgu, atstājot to sev kā suvenīru, veicot tā dezaktivāciju, taču šis pakalpojums arī nav lēts un izmaksā apmēram 300 eiro. Stājoties spēkā Ieroču aprites likumam, gāzes pistoles, kuras iespējams pārveidot tā, ka no tām var izšaut ar lodi, no 2019. gada 10. aprīļa ir pielīdzināmas šaujamieročiem.

Turpmāk fiziskajai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu un kurai nav nepieciešamās ieroču atļaujas, ir tiesības iegādāties tikai pašaizsardzībai klasificētus E kategorijas gāzes ieročus un signālieročus un minētos ieročus un to munīciju pielietot pašaizsardzībai.

Nekādā gadījumā ieročus nedrīkst lietot reibumā

Saskaņā ar ieroču aprites likumu fiziskajām personām ir aizliegts iegādāties, nēsāt, pārvadāt, izmantot un pielietot šaujamieročus, gāzes ieročus un signālieročus, pneimatiskos ieročus, straikbola ieročus, peintbola ieročus, lāzertaga ierīces, dezaktivētus ieročus, esot alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Cik daudz ieroču mums ir?

Dati, kas pieejami 2024. gada jūnijā, norāda, ka kopskaitā Latvijā reģistrēti 74 607 ieroču īpašnieki, no kuriem lielākā daļa ir paredzēti medībām. Prāvs apjoms ir arī reģistrēto gāzes ieroču - 12 938. Tādējādi secinām, ka šo ieroču īpašnieki ir saņēmuši lietošanas atļauju un ir tiesīgi tos turēt savā īpašumā.

Ne visi gāzes ieročus lieto likuma kārtībā

Valsts Policija portālam Jauns.lv sniedza informāciju par aizvadītajā gadā veiktajiem noziegumiem, kas veikti saistībā ar reģistrētiem šaujamieročiem un to īpašniekiem:

Kopskaitā veikti 10 noziegumi, kas saistīti ar reģistrētiem šaujamieročiem un munīciju;

Pret 4 šaujamieroču īpašniekiem uzsākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 233. panta;

Ar šaujamieroci tika izdarītas pašnāvības vai tika mēģināts to izdarīt 7 reizes dažādos gadījumos;

9 šaujamieroči nozaudēti vai nozagti - no tiem gadījumi, kad šaujamieroču īpašnieki tiek saukti pie kriminālatbildības par nevērīgu šaujamieroču glabāšanu/nēsāšanu.

Jautājums, vai pārāk skaļa popkorna graušana kinoteātrī vai garlaicības mākts prāts vakarā pēc pāris grādīgajiem dzērieniem ir pietiekams iemesls, lai atklātu uguni, ir atrisināts. Jebkurā gadījumā, ja cilvēks ir kļuvis par īpašnieku jebkādam ierocim, tostarp gāzes, tā lietošana ir jāveic likuma noteiktajā kārtībā, jo par tā neievērošanu draud sods, kā arī iespējama emocionālā atbildība komplektā ar personīgu pārdzīvojumu par nodarīto.