Viedokļi
2024. gada 22. jūlijā, 06:07

"Šeit būtu jautājums par stratēģiju," Aigars Rostovskis par drūmo statistiku uz Latvijas ceļiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Šeit būtu jautājums par stratēģiju. Pieņemsim, ja mēs investētu un uzbūvētu daudzjoslu šoseju uz Liepāju, tā būtu dārgāka investīcija, bet tad mēs varētu uzlikt starp šīm joslām – kas ir pretēji braucošās – joslu pa vidu. Jo patiesībā vislielākās nelaimes notiek, kad ir tās frontālās sadursmes, tās ir nežēlīgākās," par problēmām uz Latvijas ceļiem spriež Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

"Šeit būtu jautājums par stratēģiju," Aigars Rosto...

Šovasar Latviju satricināja vairāki ceļu satiksmes negadījumi ar bojāgājušajiem. Tikai uz Liepājas šosejas vien pāris dienu laikā dzīvību zaudēja seši cilvēki. Avārijās tiek vainota gan nepārdomāta ceļu infrastruktūra, gan pašu braucēju pārgalvība un noteikumu neievērošana, gan policijas trūkums uz ceļiem. Skaidrs ir viens – nepieciešams kaut ko darīt, lai traģēdijas uz Latvijas ceļiem nekļūtu par ikdienu, tādēļ Lielais jautājums: “Kā mazināt satiksmes negadījumu skaitu?”

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Aigars Rostovskis spriež par problēmām uz Latvijas ceļiem.
Aigars Rostovskis spriež par problēmām uz Latvijas ceļiem.

"Ja mēs savienotu, teiksim, Rīgu un Liepāju vai Rīgu un Daugavpili vai Rīgu un Ventspili ar ātrgaitas šosejām, tas nozīmē, ka mēs varētu, pieņemsim, uz Liepāju aizbraukt pusotrā stundā. Faktiski sabiedrības uzdevums ir padarīt to, lai transports var kustēties ātrāk, bet drošāk. Šeit ir arī ekonomiskais aspekts – katrs bojāgājušais ir fundamentāli traģēdija ģimenei, cilvēkiem, bet katrs šis bojāgājušais patiesībā arī ir zaudējums ekonomikai. Šis konkrētais cilvēks nevarēs piedalīties ekonomikā, nevarēs kaut ko radīt. Līdz ar to te atkal prasās aprēķini infrastruktūrā. Mēs investējām 100 miljonus, mums caur to transporta kustību ir paātrinājums, ir mazāk bojā gājušo, tā mēs pasargājam cilvēkus. Es aicinu arī šīs lietas skatīties caur tādu ekonomikas prizmu gan infrastruktūras, gan arī cilvēku saglabāšanas ziņā, lai šādas nelaimes vairs nenotiek," uzsver Rostovskis.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.