Viedokļi
2024. gada 17. jūlijā, 06:02

"Kāda ir Valsts prezidenta dienaskārtība?" Rostovskis turpmāk no Rinkēviča vēlas konkrētu plānu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Edgars Rinkēvičs bija labi sagatavojies prezidenta amatam - viņa ilglaicīgā darbība politikā arī pirms tam, strādājot pilī un ilgus gadus esot ārlietu ministram, bijusi laba bāze. Kopumā ņemot, es uzskatu, ka prezidenta darbība ir pozitīvi vērtējama, bet gribas pateikt divas lietas," pēc gada ar Edgaru Rinkēviču kā prezidentu saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

"Kāda ir Valsts prezidenta dienaskārtība?" Rostovs...

Apritējis gads, kopš par Valsts prezidentu ievēlēts Edgars Rinkēvičs. Šajā laikā viņš ir daudz braucis vizītēs pa Latviju. Ticies ar cilvēkiem un publicējis sociālajos tīklos fotogrāfijas ar kaķiem un suņiem. Vārdu sakot, ir bijis pamanāms, taču ar atrādīšanos tautai vien prezidenta pienākumi neaprobežojas. “Ko pirmā gada laikā ir paveicis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs?” jautājām Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis skaidro, ko pirmā gada laikā ir paveicis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis skaidro, ko pirmā gada laikā ir paveicis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Es domāju, ilgtermiņa novērtējumu šī laika gan prezidenta darbībai, gan arī visam mūsu ārlietu resoram varēs pateikt, nezinu, pēc 5-10 gadiem, jo galvenais uzdevums prezidentam, ārlietu ministram, premjeram un citiem, kuri strādā ar mūsu ārvalstu partneriem, ir faktiski nodrošināt šeit ģeopolitisko stabilitāti, lai neatnāk karš. Tas ir virsuzdevums, un to varēs novērtēt vēlāk. Ja runājam par iekšpolitiku - mēs redzam, ka prezidents ir ļoti aktīvs sociālajos tīklos un sarunājas ar dažādām sabiedrības grupām. Bet nu tas, kas īsti nav parādījies publiskajā telpā - kāda tad ir Valsts prezidenta dienaskārtība? Kas ir galvenais vēstījums, ar ko prezidents nāk? Jo pagaidām viņš vairāk komunicē. Viņš ir aktīvs, un tas ir ļoti labi, bet nu vajadzētu būt šai dienaskārtībai. Ja pieņemam, ka pirmais ir tāds iesildīšanās gads, tas ir pieņemams, bet gribētos, lai nākamajā posmā, nezinu, otrajā, trešajā, ceturtajā gadā – lai parādās tā dienaskārtība.

No mana skatupunkta vislabākais būtu, ja prezidenta dienaskārtība būtu tieši ekonomikas izaugsme. Protams, prezidentam Satversmes ietvarā ir savs darbošanās lauks. Bet neviens jau neliedz - un tie ir instrumenti, kas ir prezidentam - būt publiski aktīvam, runāt par kādām tēmām, kādu tēmu īpaši turēt dienaskārtībā. Un ir arī instrumenti par ārkārtas valdības sēžu sasaukšanu. Jo, runājot par ekonomiku, viens no galvenajiem vēstījumiem bija vidējā Eiropas līmeņa sasniegšana līdz 2030. gadam, kas vismaz man likās simpātiski. Bet gribētos, lai šī dienaskārtība tiktu uzturēta. Galvenais novēlējums ir prezidentam uzlikt uz galda savu dienaskārtību. Kas ir tas, ar ko viņš plāno ieiet vēsturē?

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.