Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

"To, ko mēs dzirdam no prezidenta, gribētos arī redzēt realizētu" - uzņēmējs Šmidre par Rinkēviča prezidentūru

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Par Rinkēviča kungu es varētu pateikt daudz laba. Viņš izskatās kā cilvēks, kurš saprot. Viņa spējas pasniegt sevi visās situācijās, kad tiekas ar cilvēkiem, pievērš uzmanību nopietniem sociāliem jautājumiem, tas viss izskatās ļoti labi," par līdzšinējo Rinkēviča darbu saka uzņēmējs Pēteris Šmidre.

"To, ko mēs dzirdam no prezidenta, gribētos arī re...

Apritējis gads, kopš par Valsts prezidentu ievēlēts Edgars Rinkēvičs. Šajā laikā viņš ir daudz braucis vizītēs pa Latviju. Ticies ar cilvēkiem un publicējis sociālajos tīklos fotogrāfijas ar kaķiem un suņiem. Vārdu sakot, ir bijis pamanāms, taču ar atrādīšanos tautai vien prezidenta pienākumi neaprobežojas. “Ko pirmā gada laikā ir paveicis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs?” jautājām uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Ko man vairāk gribētos - priekšvēlēšanu kampaņā ļoti jūtami bija, ka viņš stingri vilka līniju starp to, kas ir viņa pienākumi, kas nav viņa pienākumi, ko viņš var izdarīt un ko viņš nevar izdarīt. Skaidrs, ka mūsu situācijā prezidentam kaut kādas spējas ir ierobežotas. Bet, ja viņš ir kā simbols, tad mūsu simbolam nevajadzētu būt ierobežojumiem. Es vienkārši gribētu varbūt mazāk par to dzirdēt. Ja tik bieži un skaļi atkārto to, ka ir mans pienākums, nav mans pienākums, tas mazliet atstāj negatīvo ēnu.

Bet sākums bija ļoti labs, es atceros, viņš veltīja diezgan skarbus vārdus regulatoram – SPRK. Kam mums tāds regulators, kurš mums noregulē vislielākos tarifus Eiropā? Bet kaut kur tas ir pazudis. Mēs joprojām dzīvojam ar to inflāciju, kuru mums pacēla - tiem tarifiem.

Es uzskatu, ka no valdības puses mēs paši griežam to zaru, uz kura sēžam, paceļot pašizmaksas. To, ko mēs dzirdam no prezidenta, to gribētos arī redzēt realizētu.

Un, protams, jāatgriežas pie jautājuma - vai mums ir vajadzīgs tautas vēlēts prezidents?

Pilnvaras būtu sadalītas, un es pieņemu, ka stratēģiskajiem ekonomiskajiem jautājumiem vai stratēģiskajiem valsts projektiem vajadzētu būt prezidenta pārvaldē. Un tad, ja vajadzētu paprasīt par tarifiem, inflāciju vai par tādiem megaprojektiem kā “Rail Baltica” tam, kurš vada mūsu valsti, tad varbūt mums tur būtu vairāk kārtības nekā šodien. Jau gads pagājis, man liekas, tur vēl visi mēģina saprast, kurš par ko atbild.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.