Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijai zelts pasaules čempionātā karpu makšķerēšanā
foto: Medijs makšķerniekiem “Copes Lietas”
Linda Laskovska un Darja Ramza ar lielāko lomu.
Novadu ziņas

Latvijai zelts pasaules čempionātā karpu makšķerēšanā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas izlases komanda izcīnījusi uzvaru Pasaules čempionātā karpu makšķerēšanā sievietēm, apspēlējot tādās šī sporta veida lielvalstis kā Angliju, Franciju, Itāliju, Rumāniju, Ukrainu un citas. Ceturtais šajā disciplīnā organizētais čempionāts šogad norisinājās 9-13. jūlijā tepat Jēkabpils novadā, Baļotes ezerā.

Latvijai zelts pasaules čempionātā karpu makšķerēš...

Makšķerēšanas sportā šāda kalibra panākums Latvijai nav bijis kopš 2007. gada, kad zelta medaļas tika izcīnītas PČ zemledus makšķerēšanā. Karpu makšķerēšanas sportā izlasi veido trīs sportistu pāri, kuru individuālos rezultātus summējot veidojas komandas koprezultāts. Sacensības norisinās 72 stundas bez apstājas, sportistiem aktīvi makšķerējot dienu un nakti.

Tieši diennakts tumšajā laikā notiek aktīvākā cope. Tā tas notika arī mūsu pārim Lindai Laskovskai un Darjai Ramzai, kad pusnaktī pieķērās un veiksmīgi tika izvadīta krastā ezera lielākā karpa 18,57 kg svarā. Par to meitenēm balva par čempionāta lielāko zivi. Pilnīgi visas noķertās zivis pēc svēršanas un rezultāta protokolēšanas tiek atbrīvotas atpakaļ ezerā. Atsevišķā individuālajā ieskaitē sudraba un bronzas medaļas izcīnīja attiecīgi dueti Inga Pīlādze/Loreta Birzule un Linda Laskovska/ Darja Ramza.

foto: Medijs makšķerniekiem “Copes Lietas”
Inga Pīlādze/Loreta Birzule.
Inga Pīlādze/Loreta Birzule.

Karpu makšķerēšana Eiropā ir populārākais no makšķerēšanas sporta veidiem un tas turpina strauji attīstīties. Kā nākamais solis šajā procesā vērtējams turpat Baļotes ezerā vienlaikus notikušais pirmais vēsturē Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā jauniešiem vecumā līdz 22 gadiem. Latvijas U22 izlase izcīnīja bronzas godalgas, kamēr uzvara Rumānijai, bet sudrabs – Francijas jauniešiem. Individuālajā ieskaitē par vēsturē pirmajiem pasaules čempioniem kļuva Ričards Milašs pārī ar Artjomu Ņečepurenko.

foto: Medijs makšķerniekiem “Copes Lietas”
Latvijas U22 izlase.
Latvijas U22 izlase.
foto: Medijs makšķerniekiem “Copes Lietas”
 Ričards Milašs pārī ar Artjomu Ņečepurenko.
Ričards Milašs pārī ar Artjomu Ņečepurenko.

Kopumā Krustpils Kultūras Centrā notikušajā divu čempionātu noslēguma ceremonijā Latvija saņēma piecus medaļu komplektus, kā arī balvas par lielākajām zivīm abos čempionātos.
Čempionātu rīkoja Starptautiskā Makšķerēšanas Sporta Federācija FIPPSed, Latvijas Makšķerēšanas Sporta Federācija ar Jēkabpils novada un privāto sponsoru atbalstu.