Sabiedrība
2024. gada 9. jūlijā, 06:14

Kārļa Ulmaņa kādreizējā vasaras rezidence "Dauderi" apmeklētājiem atver iepriekš nerādītu telpu durvis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vēl 21. jūlijā un 25. augustā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja "Dauderu" nodaļa Sarkandaugavā aicina interesentus doties īpašās "Svētdienas odisejās" gida vadībā. Šajās dienās apmeklētāji varēs ielūkoties telpās, kas ikdienā nav pieejamas.

Kārļa Ulmaņa kādreizējā vasaras rezidence "Dauderi...

"Dauderi" bija alus rūpnieka Ādolfa fon Bingnera savrupnams ar piemājas dārzu, ko pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu otrajā pusē pielāgoja Kārļa Ulmaņa vasaras rezidences vajadzībām. Vadoņa ērtībām “Dauderu” teritorijā bija uzstādītas deviņas telefona līnijas, izrakts dīķis spirdzinošām peldēm, mākslīgajās pilsdrupās ierīkots darba kabinets, kā arī ar vērienu veidots un uzturēts krāšņs dārzs. Gada laikā dārza darbiem vien atvēlēja 20 000 latu, vēl 10 000 – dārznieku algām.

foto: Ekrānuzņēmums

Vēlāk, padomju okupācijas laikā, ēkā tika iekārtots bērnudārzs un aģitācijas punkts, bet, lai slēptu iepriekšējo saimnieku pēdas, greznais neorenensanses stila interjers nokrāsots bālos, neuzkrītošos toņos.

Tagad nams iespēju robežās pielīdzināts Ulmaņa laika greznībai un iekārtojumam. Līdzās pastāvīgajai ekspozīcijai “Svētdienu odisejās” būs atvērtas arī kādreizējā vannas istaba, bēniņu un mansarda stāva telpas.

foto: Ekrānuzņēmums

Skaties pievieno video un gūsti pirmos iespaidus par Kārļa Ulmaņa aizvadītajām dienām "Dauderos", kur līdz ar viņu un rezidences personālu rosījās arī pieradināts alnis, septiņas stirnas un zirgs.