Sabiedrība
2024. gada 5. jūlijs, 17:29

VIDEO: "400 pieteikumu uz 180 vietām!" Jaunieši uzsākuši cīņu par iekļūšanu prestižajās ģimnāzijās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā ir sākusies skolēnu uzņemšana 10. klasēs un konkurence ir sīva  - piemēram, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā šobrīd iesniegti vairāk nekā 400 pieteikumi uz 180 vietām, vēsta "360TV ZIŅneši".

Jau izsenis sevišķa konkurence par vietu kādā no desmitajām klasēm ir tieši Rīgā. Šeit kopā ir sešas Valsts ģimnāzijas, kurās mācīties gribētāju skaits pieaug. Piemēram, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā šobrīd ir vairāk nekā 400 pieteikumu uz 180 vietām.

“Mēs jau pagājušajā nedēļā, lai vecākiem būtu kāda skaidrība, izsludinājām uzņemšanu. Aicinām izvēlēties, tā kā mums ir četri novirzieni vidusskolas programmā,  pirmo un otro prioritāti. Tieši inženierzinātnēs mēs uzņemam vienu klasi un tur parasti ir ļoti liels pieprasījums,” atklāj Āgenskalna Valsts ģimnāzijas direktores vietniece Anita Vanaga.

Valsts ģimnāzijas detalizētāk par uzņemšanu vēl nekomentē – process rit pilnā sparā, bet rezultāti pretendentiem jau jāpaziņo līdz nākamās nedēļas sākumam. Katrā izglītības iestādē uzņemšanas noteikumi atšķiras. Piemēram, 3. ģimnāzijā ir iestājpārbaudījumi, eksāmens matemātikā un papildus vēl citos 9. klašu gala darbos nedrīkst būt mazāk par 60%. 

Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors un Latvijas izglītības vadītāju asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns norāda, ka pieteikšanās laiks reģionos ir mazāk drudžains kā Rīgā. Te arī nav tik raksturīgi, ka viens skolēns iesniedz pieteikumus vairākās izglītības iestādēs. Šeit četrās desmitajās klasēs uzņems 96 skolēnus. Pagaidām pieteikušies vairāk nekā 160.  

Vairāk skaties video!