Sarkandaugavā atklāj atjaunoto Dauderu parku

Otrdien, 25. jūnijā plkst. 14.00, esot klāt Rīgas domes (RD) pārstāvjiem, atklāts pārbūvētais Dauderu parks.

gallery icon
113
Sabiedrība
2024. gada 4. jūlijs, 14:49

Cilvēkus samulsina šūpoles Dauderu parkā: padomju atmiņas vai mūsdienu standarti?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Publiskajā telpā radās diskusija par Dauderu parkā bērnu rotaļu laukumā uzstādītajām šūpolēm. Tās tika pielīdzinātas padomju laiku risinājumam kā arī tika uzsvērts, ka tās neiederoties parka vēsturiskajā ainavā.

foto: Ekrānuzņēmums no "X" (@anna_platpire)
Dauderu parkā bērnu spēļu laukumiņā ierīkotās šūpoles.

Cilvēki lielākoties pauda sašutumu par to, ka tieši šāds šūpoļu risinājums ir izvēlēts Dauderu parkam, to pielīdzinot padomju laika šūpolēm un rotaļu laukumiem. Citi ar humoru uzsvēra, ka ir jānovērtē, ka riepa ir jauna, un daži savukārt norādīja uz to, ka izmantot riepu bērnu laukumiņa vajadzībām ir daudzu valstu standarts. 

Rīgas dome jau publiski paguva informēt, ka konkrētās šūpoles ("dino swing M980") ir Dānijas bērnu rotaļu ierīču ražotāja “Kompan” produkts, kuriem ir 50 gadu pieredze. Jauns.lv uzdeva jautājumu Rīgas domei - kā tika izvēlēts konkrētais ražotājs? Un kāpēc, piemēram, netika izvēlēts ražotājs no Latvijas.

Riepas šūpoļu cena esot dāņu "komercnoslēpums"

Domē paskaidroja, ka bērnu laukumiņa iekārtu ražotāju izvēlē galvenais kritērijs bija iekārtu atbilstība tehniskajām prasībām un kvalitātes standartiem, nevis to izcelsmes valsts. Izdarot izvēli, tikuši ņemti vērā šādi faktori:

  • Tehniskā atbilstība: Iekārtām jāatbilst projekta tehniskajām specifikācijām, drošības un kvalitātes standartiem.
  •  Kvalitātes un drošības standarti: Būtiska prasība ir atbilstība starptautiski atzītiem drošības un kvalitātes standartiem, piemēram, EN 1176, kas nodrošina, ka iekārtas ir drošas lietošanai bērniem.
  • Cena un izmaksas: Tika izvērtētas arī piedāvājuma kopējās izmaksas. 
  • Pieredze un atsauksmes: Ražotāju pieredze tika ņemtas vērā, lai novērtētu to uzticamību un produktu kvalitāti.

Uz jautājumu, cik izmaksāja šādu šūpoļu - ķēdē iekārtas riepas - uzstādīšana, Rīgas dome atbildēja, ka nevarot atklāt šādu informāciju par izmaksām, tā kā būvniecības tāme ir detalizēts dokuments, kurā ietverta plaša izmaksu pozīciju spektra uzskaite, tai skaitā materiālu, darba un citu resursu izmaksas. Tādēļ atsevišķu pozīciju, piemēram, šūpoļu uzstādīšanas izmaksu, izcelšana no kopējās būvniecības tāmes būtu nekorekta. Detalizētas izmaksas, kas attiecas uz konkrētiem būvniecības posmiem, ir būvnieka komercinformācija. Tās atklāšana var ietekmēt uzņēmuma konkurētspēju un finanšu stratēģijas.