foto: LETA
Cilvēki nepatīkami pārsteigti - “Vivi” darbinieki savā starpā sarunājas krievu valodā
Sabiedrība
2024. gada 4. jūlijs, 12:18

Cilvēki nepatīkami pārsteigti - “Vivi” darbinieki savā starpā sarunājas krievu valodā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Publiskajā telpā izskanējusi informācija, ka saziņa “Vivi” vilcienos starp mašīnistiem un dispečeriem cita starpā mēdz norisināties ne valsts valodā. Vērsāmies pie pārvadātāja AS "Pasažieru vilciens", lai jautātu un precizētu, kā tad īsti ir un vai pastāv valodas prasības darba ņēmējiem un kā tas tiek kontrolēts.

Obligāts valsts prasmju pārbaudes apliecinājums, stājoties darba attiecībās

Stājoties darba tiesiskajās attiecībās, visiem AS "Pasažieru vilciens" darbiniekiem obligāta prasība ir valsts valodas zināšanas. Ja persona, kas pieteikusies darbā, ir nepilsonis vai tā nav ieguvusi atbilstošu pamatizglītību, vidējo izglītību vai augstāko izglītību latviešu valodā, ko apliecina attiecīgs dokuments (piemēram, diploms, sertifikāts, atestāts, izziņa no attiecīgās mācību iestādes), personai lūdzam iesniegt apliecinājumu par valsts valodas prasmes pārbaudi.

Izņēmums - Ukrainas civiliedzīvotāji

Izņēmums ir Ukrainas civiliedzīvotāji, kur Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 16. panta pirmā daļa paredz, ka darba devējiem ir tiesības nodarbināt Ukrainas pilsoņus, kuri izceļo no Ukrainas karadarbības dēļ, arī bez valsts valodas zināšanām, ciktāl tas netraucē darba pienākumu pildīšanu.

AS "Pasažieru vilciens" uzstādījums gan ir tāds, ka arī Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri nodarbināti uzņēmumā, ir jāapgūst valsts valoda nepieciešamajā līmenī. Līdz ar to uzņēmums šiem darbiniekiem nodrošina valsts valodas apmācības, kā rezultātā daļa no darbiniekiem jau ir apguvuši valsts valodu A2 līmenī un turpina to apgūt tālāk.  

Ar klientiem saziņa valsts valodā, savstarpēji - grūti kontrolēt

Ņemot vērā minēto un saskaņā ar Valsts valodas likumu un AS "Pasažieru vilciens" iekšējiem normatīvajiem aktiem uzņēmuma darbiniekiem saziņā ar klientiem ir jāspēj sarunāties valsts valodā.

Lai arī Valsts valodas likuma prasības neattiecas uz darbinieku neoficiālu saziņu, tajā skaitā etnisko grupu iekšējo saziņu, aicinām darbiniekus arī savstarpējā saziņā izmantot valsts valodu. Pārskatot un pilnveidojot uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumus, domāsim par veidiem, kā šo aicinājumu nostiprināt vēl vairāk.