foto: Reuters / Scanpix
Latvijas "bulinga" dēļ Krievija pamet darbu EDSO Parlamentārajā asamblejā
Par to paziņojis Krievijas pārstāvis organizācijā Mihails Uļjanovs. Tas pats, kurš 2022. gadā aicināja neizrādīt necik žēlastības Ukrainas iedzīvotājiem.
Politika
2024. gada 4. jūlijs, 09:03

Latvijas "bulinga" dēļ Krievija pamet darbu EDSO Parlamentārajā asamblejā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Krievijas Parlaments ir nolēmis pārtraukt dalību Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) parlamentārajā asamblejā.

Par šādu soli publiski, tostarp sociālajos tīklos, paziņojis Krievijas pārstāvis Mihails Uļjanovs. "Tiešām nav jēgas piedalīties tādas struktūras darbā, kur dominē bezatbildīgi un ārkārtīgi primitīvi huligāni no Baltijas valstīm," mikroblogošanas vietnē "X" sūdzās Uļjanovs.

Viņa izmantotie vārdi daudziem interneta lietotājiem devuši idejas jokiem un karikatūrām par Baltijas valstīm, kā trīs karogu krāsās saģērbtiem huligāniem, kas izstūmuši Krieviju no "EDSO bariņa". Tikmēr, ja paskatās uz to, ko pagātnē teicis pats Uļjanovs, kurš apsūdz Baltiju huligānismā, tad tas patiešām ir bijis cits līmenis. Vēl 2022. gadā viņš, reaģējot uz ASV sniegto palīdzību Ukrainai, pasludināja: "Nekādas žēlastības pret Ukrainas iedzīvotājiem!"

EDSO pirmsākumi saistāmi ar 1975. gada Helsinku paktu, kad Aukstā kara apstākļos Eiropas drošības un sadarbības apspriede (EDSA) veidojās kā sarunu mehānisms starp ASV vadītajām rietumvalstīm un PSRS bloku. Deviņdesmito gadu sākumā apspriede izveidoja savas pastāvīgas institūcijas un kļuva par organizāciju – EDSO. Tās mītne atrodas Vīnē (Austrija), kur darbojas arī Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība pie EDSO.

EDSO ir 57 valstu organizācija, kuras mērķis ir konfliktu novēršana ar t.s. ātrās reaģēšanas instrumentu palīdzību, krīžu noregulējums un pēc-konfliktu reabilitācija Eiropas kontinentā. Organizācijas redzeslokā ir politiski militārās, ekonomiskās, vides un cilvēka drošības jautājumi. Latvija iestājās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) 1991. gada 10. septembrī.