foto: RGM
Godinot holokaustā nogalināto ebreju piemiņu, 4. jūlijā aicina doties "Dzīvo gājienā"
"Dzīvo gājiens" 2022. gadā.
Sabiedrība
2024. gada 2. jūlijs, 15:17

Godinot holokaustā nogalināto ebreju piemiņu, 4. jūlijā aicina doties "Dzīvo gājienā"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

2024. gada 4.jūlijā Rīgā biedrība "Šamir" un Rīgas Geto un Latvijas Holokausta muzejs rīko pasākumu "Dzīvo gājiens" un aicina ikvienu pievienoties holokausta upuru piemiņas godināšanai.

Pasākums sāksies plkst. 10.00 Vecajā Ebreju kapsētā, Valērijas Seiles un Ebreju ielas krustojumā, pretī Transporta un sakaru institūtam, pats gājiens norisināsies pa bijušā Rīgas geto ielām un noslēgsies pie Rīgas Horālās sinagogas memoriāla Emīlijas Benjamiņas un Dzirnavu ielas krustojumā.

Šogad pasākumā uzstāsies goda viesi, tostarp Avi Dikšteins, "International March of the Living" priekšsēdētāja vietnieks un Mihaels Gurari, "European March of the Living" izpilddirektors. Pēdējais ir Austrijas ebreju bēgļa doktora Mihaela (Menahema Mendela) Gurari pēctecis, kurš ieradās pirmskara Latvijā, bēgot no nacisma Rietumeiropā un gāja bojā holokaustā.

Otrā pasaules kara laikā notikušā ebreju genocīda upuru piemiņas pasākumā tiks pieminēti 2023.gada 7.oktobra teroristiskā uzbrukuma rezultātā bojā gājušie un pausta Latvijas ebreju solidaritāte ar 2023.gada 7.oktobra teroristiskajā uzbrukumā pret Izraēlu cietušajiem un gūstekņiem. Šis gājiens kalpos kā atgādinājums par ebreju tautas un Izraēlas izturību - "Am Yisrael Chai" (Izraēlas tauta dzīvo).

2010. gadā pēc rabīna Menahema Barkahana iniciatīvas Latvijā notika pirmais “Dzīvo gājiens”. Šī gājiena mērķis ir godināt nacistu režīma laikā cietušo ebreju piemiņu, saglabāt Latvijas ebreju vēsturi un demonstrēt Latvijas sabiedrības sēras Holokausta upuru piemiņas dienā.