foto: Unsplash
Jau 1. jūlijā partnerību Latvijā oficiāli reģistrēs pirmais viendzimuma pāris
Viendzimuma pāris.
Sabiedrība
2024. gada 28. jūnijs, 10:20

Jau 1. jūlijā partnerību Latvijā oficiāli reģistrēs pirmais viendzimuma pāris

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirmdien, 1. jūlijā, Latvijā stājas spēkā Partnerības regulējums, kas paredz ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību. Tās ietvaros savas attiecības turpmāk varēs reģistrēt visi pāri, tai skaitā viendzimuma pāri. Pirmais pāris šo iespēju izmantos uzreiz pēc pusnakts, tiklīdz partnerības noslēgšana Latvijā kļūs pieejama. 

“Partnerības tiesību institūta ieviešana ir nozīmīgs signāls, ka Latvijā visas ģimenes tiek aizsargātas, novērtētas un atzītas. Tas ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem, kuri daudzkārt palikuši valstij neredzami, ne tikai praktiski risinot dažādus sadzīves jautājumus, bet arī emocionālā ziņā. Šis ilgi gaidītais brīdis pozitīvi mainīs ļoti daudzu cilvēku dzīves,” min Kaspars Zālītis, kustības “Dzīvesbiedri” vadītājs.

Lai svinētu šo vēsturisko notikumu Latvijā, pirmais viendzimuma pāris savu partnerību pie notāra slēgs 1. jūlijā uzreiz pēc pusnakts, tiklīdz partnerības regulējums Latvijā stāsies spēkā. Pirmais pāris, kurš slēgs savu savienību būs divi puiši, kuri iepazinās jau 2019. gada sākumā, un tā paša gada nogalē uzsāka savu kopdzīvi.

Pēc partnerības reģistrācijas pie notāra, pāris dosies uz vienu no romantiskākajām Rīgas vietām, lai svinīgi nelielā draugu lokā nosvinētu šo vēsturisko notikumu. Pāri sagaidīs arī daudzi kustības “Dzīvesbiedri” pārstāvji, cilvēki, kas gadu laikā ir cīnijušies par partnerattieību regulējuma pieņemšanu, kā arī sveiks sabiedrībā zināmi mākslnieki, tai skaitā Katrīna Gupalo.

Pirmo pāri īpaši sveiks arī Latvijas Republikas tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, kuras vadībā izstrādāts partnerības regulējums.

Gorzījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām – gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma – reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra. Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko perosnu reģistrā. 

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem. 

Visus izdevumus, kas saistīti ar pirmās partnerības reģistrāciju un svinībām, pilnībā sedz LGBT un viņu draugu apvienība “Mozaīka” no ziedojumos iegūtajiem līdzekļiem. Drīzumā kustība “Dzīvesbiedri” publicēs informatīvo materiālu par partnerības reģistrācijas iespējām. Vienlaikus pāri, kuri vēlas reģistrēt savas attiecības, tomēr finansiāli to ir grūti aļauties, var vērsties pie LGBT un viņu draugu apvienības “Mozaīka”. Katrs gadījums tiks skatīts individuāli un noteiktos gadījumos reģistrācijas izdevumi var tikt segti.

Partnerība nav laulība

Pirms likumprojektu izskatīšanas pirmajā lasījumā, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) vēstīja, ka "partnerība nav pēc būtības jauns tiesību institūts, bet partnerības pakotne šo partnerību parāda mazliet citā juridiskā gaismā, proti, partnerība ir nevis jaunas tiesiskas attiecības nodibinošu tiesību institūts, bet gan konstatējošs. Tātad nevis konstitutīvs, bet konstatējošs, kur deklaratīvi divas personas, iesniedzot savu savstarpējo deklarāciju ar publisku ticamību pie zvērināta notāra, saņem notariālu aktu, samaksājot par to valsts nodevu." 

Lībiņa-Egnere norādīja, ka "civillikuma sadaļā par laulību teikts, ka ar laulības noslēgšanu tiek nodibinātas jaunas attiecības ar vairākām prezumpcijām. Viena no tām – laulības attiecībās – ir laulāto kopīgas mantas prezumpcija. Partnerībai šādas prezumpcijas nav. Tāpat laulībā ir arī citas prezumpcijas. Šeit nedz savstarpējie mantiskie darījumi, nedz savstarpējās personiskās attiecības partnerībā nav skartas, līdz ar to partnerība tādā izpratnē, kā to paredz Satversmes 110. pants un Satversmes tiesas dotā interpretācija, nekādi neskar laulības institūtu. Bet vēl jo vairāk, nošķir šos divus institūtus."