<<
Sabiedrība
2024. gada 21. jūnijā, 14:09

Uzskata sevi par unikālu medicīnas upuri: ārsts operācijas laikā Māras ķermenī "aizmirst" lielas spailes

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Māra no Lejasciema sevi uzskata par unikālu medicīnas upuri. Neilgi pēc pilngadības sasniegšanas veiktā operācija atstājusi smagas pēdas, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Uzskata sevi par unikālu medicīnas upuri: ārsts op...

Sieviete atceras, ka tā saucamās aklās zarnas operācijas laikā ķirurgam pēkšņi esot bijis jādodas uz krietni steidzamāku gadījumu. Māra tobrīd atstāta guļam uz operāciju galda ar uzšķērstu vēderu. Paciente sanitārei lūgusi pavērt aizsegu, lai aplūkotu griezuma vietu.

Tad viņa pamanījusi, ka "šķēres" pamazām ieslīd arvien dziļāk ķermenī. Pēc tam atgriezies ārsts, pabeidzis apendecīta izoperēšanu, aizšujis vēderu, bet spailes jeb koheru ārā tā arī neizvilka.

"Tad jau nebija tā kā tagad vispārēja narkoze," atceras kundze. "Kā jau pēc operācijas sāp, bet ne jau nepārtraukti. Vērsos pie daktera, teica, ka pāries. Tad 1992. gadā augustā Cēsīs plīsa olvads," stāsta sirmā kundze.

Toreiz 25 gadus pēc spaiļu atstāšanas ķermenī piedzīvota cita operācija, un arī tad ārstiem konstatēt to neesot izdevies. Vēl pēc diviem gadiem seko nakamā ķirurģiskā iejaukšanās jau slimnīcā Alūksnē. "Saaugumi. Saka dakteri. Jūs esat resna, neēdat treknu. Tad jau pāries. 1994. gada maijā daktere atgrieza vēderu, lika roku iekšā un atrada šķēres."

Aptuveni 20 centimetru garo medicīnisko spaiļu-kohera atrašana vēdera dobumā šokēja ne tikai Latvijas medicīnas pārstāvjus, bet arī sabiedrību kopumā. Ar to gan Māras pārdzīvojumi nebeidzas — ķermenī vēl joprojām palicis aptuveni četrus centimetrus garš spaiļu fragments.

Veselības inspekcijā atklāj, ka ķirurģijā atstāti švešķermeņi ir ļoti reti gadījumi. Pērn no 172 Ārstniecības riska fondā izskatītajiem pieteikumiem ķirurģijā izvērtēti 22 atlīdzības pieprasījumi, kaitējumu konstatējot septiņos gadījumos. Viens no tiem arī par svešķermeni venozajā sistēmā. Par šo gadījumu pacientei izmaksāta atlīdzība - gandrīz 60 tūkstoši eiro.

Arī Māra savulaik centusies saņemt kompensāciju vismaz par morālo kaitējumu, taču to atteica, jo operācija veikta ļoti sen.

Plašāk skaties augstāk pievienotajā video.