Studenti neizpratnē: viņus aicina apmaksāt pusdienas eksāmena komisijai 150 eiro vērtībā
foto: Freepik.com
Rīgas Tehnikās koledžas pedagogi prasa audzēkņiem samesties no malas pieaicinātu eksāmena komisijas locekļu pusdienām.
Sabiedrība
2024. gada 20. jūnijā, 10:24

Studenti neizpratnē: viņus aicina apmaksāt pusdienas eksāmena komisijai 150 eiro vērtībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BezTabu

Rīgas Tehniskās koledžas (RTK) pēdējā kursa studentu ļoti mulsina sava un vēl viena kursa audzinātāju pieprasījums studentiem (kopā ap 45 audzēkņiem) samesties katram pa trim eiro no malas uzaicināto eksāmena komisijas locekļu pusdienām.

Studenti neizpratnē: viņus aicina apmaksāt pusdien...

TV3 raidījumam “Bez Tabu sašutušais students, kurš vēlējās palikt anonīms, norāda: “Ir eksāmenu laiks. Divas dienas kārtosim datorsistēmu tehniķu eksāmenu, no vienas datorfirmas nāks tās pārstāvji pieņemt eksāmenu. Mūsu un vēl viena kursa audzinātāja vāc pa trim eiro no abu kursu studentiem, lai varētu uzsaukt pusdienas eksāmena komisijai trīs cilvēku sastāvā. Kopsummā savācas ap 150 eiro. Interesanti, ko viņi ēdīs? Mēs paši jau iesmējām, ka būs ikri un vīns.”

Arī daudzi citi uzklausītie studenti pauda neizpratni par šiem tēriņiem, kas, kā liecina audzinātāja izteikumi, esot jau kļuvusi par tradīciju.

RTK direktore Rūta Gintaute-Marihina norādīja, ka neatbalsta šādu pedagogu rīcību un ka par šādu tradīciju nezina, jo direktore amatā ir nesen: “Viennozīmīgi, tādu lietu nevajadzētu praktizēt. Es par tādām tradīcijām noteikti nezinu un, droši vien, ka neatbalstīšu. Tas nav darīts centralizēti, nav dota komanda vai rīkojums to darīt. Ar mani šādas darbības nav saskaņotas. Es noteikti, ka noskaidrošu, parunāšu ar audzinātājiem, kuri ir iesaistīti.”

Tas, ka šādam mērķim vākt naudu no studentiem nav pieļaujams, norādīja arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD).

Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktora vietnieks Maksims Platonovs raidījumam pauž: “Pedagogs vispār nekādā veidā nevar iesaistīties naudas vākšanā, saņemšanā. Mums pašiem šķiet, ka tas ir pašsaprotami, jo viss tas jau ir izstāstīts. Es ieteiktu audzēkņiem sākotnēji par šādiem gadījumiem ziņot iestādes vadībai. Ja tas netiek risināts, – dibinātājam [red.-pašvaldībai] vai mums [IKVD].”

Tāpat vairāki RTK pēdējā kursa studenti stāstīja, ka no audzēkņiem tiek vākti līdzekļi arī citam mērķim – izlaidumam. Tiek minētas krietni lielākas summas – pat 20 eiro no viena studenta. 

IKVD šo komentējot, sacīja, ka ziedojumiem un davinājumiem jābūt brīvprātīgiem. Par naudas vākšanu, dāvanas sagādi var vienoties vecāki un pilngadīgie audzēkņi, un vākšanu organizē viņi, nevis pedagogs.