foto: Shutterstock
Valdība apstiprina 2160 eiro iemaksu UNESCO budžetā, lai cīnītos pret dopingu sportā
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 18. jūnijs, 13:59

Valdība apstiprina 2160 eiro iemaksu UNESCO budžetā, lai cīnītos pret dopingu sportā

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvija veiks solidāru brīvprātīgo iemaksu 2160 eiro apmērā UNESCO budžetā 2024. gadā, lai veicinātu dopinga izskaušanu sportā un atbalstītu Ukrainu, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātais informatīvais ziņojums, kas šodien atbalstīts valdībā.

Latvija kopš 2006. gada ir pievienojusies Starptautiskajai konvencijai pret dopingu sportā, kuras mērķis ir veicināt dopinga nepieļaušanu sportā un cīņu par to, lai to izskaustu pilnībā.

Konvencija paredz izveidot "Fondu dopinga izskaušanai sportā", kura mērķis ir palīdzēt dalībvalstīm īstenot konvencijā noteiktās prasības, pastiprinot antidopinga aktivitātes nacionālā līmenī un veicinot starptautisko sadarbību, izglītību un apmācību, kā arī pētniecību. Fonds ir vienīgais globālais grantu mehānisms antidopinga jomā, kas ir pieejams dalībvalstīm

VM skaidro, ka visi dalībvalstu un citu dalībnieku maksājumi fondā ir brīvprātīgi. Kopš 2018. gada saskaņā ar dalībvalstu konferencē pieņemto rezolūciju brīvprātīgās iemaksas apmērs ir noteikts vismaz 1% apmērā no katras konvencijas dalībvalsts patstāvīgajām iemaksām UNESCO. Šis apmērs tiek iemaksāts fondā papildus patstāvīgajai iemaksai UNESCO.

Līdz šim Latvija nav veikusi brīvprātīgas iemaksas fondā, tomēr kopš Igaunija ir ievēlēta Apstiprināšanas komitejā Krievijas vietā, tiek prognozēta arī daudz lielāka visu dalībvalstu iesaiste fonda mērķa sasniegšanā, veicot brīvprātīgās iemaksas. Apvienojot dalībvalstu centienus dalībai fondā, iemaksu apjoma pieaugums 2024. un turpmākajos gados tiek prognozēts trīs miljonu ASV dolāru apmērā ik gadu.

Latvijas patstāvīgās iemaksas apjoms UNESCO 2024. gadā ir 171 361 ASV dolārs. Ņemot vērā, ka brīvprātīgās iemaksas apjoms fondā ir vismaz 1% no dalībvalsts patstāvīgajām iemaksām UNESCO, Latvijas iemaksas apmērs fondā 2024. gadā attiecīgi ir 1714 ASV dolāri jeb aptuveni 1570 eiro.