foto: Publicitātes foto
Jau piekto gadu jūlijā svētceļojums "Viena diena Latvijā kā katra diena Spānijā"
Sabiedrība
2024. gada 16. jūnijs, 05:26

Jau piekto gadu jūlijā svētceļojums "Viena diena Latvijā kā katra diena Spānijā"

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

"Camino Latvija" aicina pievienoties vienas dienas pārgājienos un velo braucienos.

Piekto gadu pēc kārtas Svētā Jēkaba ceļa asociācija svinēs Sv. Jēkaba dienu (25. jūlijs). Šogad, 27. jūlijā, svinības būs īpaši lielas, organizējot pasākumu !Viena diena Latvijā kā katra diena Spānijā”, kas notiks visa Sv. Jēkaba ceļa Latvijā garumā. Svētā Jēkaba ceļa asociācijas pārstāvji, draugi un ikviens interesents pulcēsies 24 ceļa posmos, lai atzīmētu šos svētkus.

Svētā Jēkaba jeb Santjago ceļš ir viens no populārākajiem svētceļojumu maršrutiem Eiropā. Tā kā ik gadu Sv. Jēkaba ceļā dodas simtiem tūkstošu cilvēku, ir attīstījušās dažādas maršruta variācijas, jo ir ierasts uzskatīt, ka svētceļojums sākas jau no mājām.

Maršrutu daudzi veic reliģisku mērķu vadīti, taču gana daudz gājēju izvēlas Sv. Jēkaba ceļu, lai būtu dabā, pabūtu vientnē ar sevi, piedzīvotu grūtības, pārbaudījumus un lai labāk sevi iepazītu, vai arī vienkārši baudītu iešanu un piedzīvojumu. Ceļš var būt veltīts personīgiem mērķiem, kādam citam, lai lūgtu par kādu problēmas risinājumu, kā arī tā ir iespēja sakārtot domas un baudīt ceļu.

2019. gadā Latvijā tika uzsākta ceļa izveide, un kopumā piecu gadu laikā ir izstrādāts 562 kilometru garš ceļa maršruts. Ceļā var doties jebkurā gada laikā un veikt sev vēlamu attālumu. Maršruts sadalīts 11 līdz 32 kilometru garos posmos (ar iespēju tos dalīt starpposmos). Tas sastāv no 24 etapiem. No sākuma punkta Valkā pie Igaunijas robežas līdz Rīgai ir 12 etapi (280 km). No Rīgas līdz Lietuvas robežai ceļa veikšana ir iespējama divos veidos: 6 posmi līdz Žagarei (133 km) vai Sv. Meinarda ceļš – 6 posmi līdz Skaistkalnei (149 km).

Svinot Sv. Jēkaba dienu, asociācijas mērķis ir iedzīvināt ceļu visā garumā. Būs posmi, kuros dosimies kājām, būs velo posmi un būs ģimenes posms, kas būs īsāks un piemērots arī bērniem.

Pārgājieni tiks organizēti sadarbībā ar Valkas, Cēsu, Mārupes, Dobeles, Salaspils, Ogres, Jaunjelgavas, Vecumnieku Tūrisma informācijas centriem konkrētos maršruta etapos.

Asociācija aicina ikvienu izvēlēties sev piemērotāko etapu un pieteikties. Pieteikšanās tiks atvērta 10. jūnijā.

Informācija par Sv. Jēkaba dienu Latvijā:

Pirmā 2019. gada svinību pasākuma laikā tika noiets posms Jaunmārupe – Rīga un pie Rīgas Sv. Jēkaba Romas katoļu katedrāles bruģī iestrādāts bronzas gliemežvāks, kas apliecināja Latvijas pievienošanos vēsturiskajam starptautiskajam Sv. Jēkaba svētceļojumu tīklam.

2020. gadā uz Igaunijas – Latvijas robežas Valkā, Putras kalnā, ar dažādu draudžu mācītāju svētību tika ierakts Sv. Jēkaba ceļa robežstabiņš.

2021. gadā tika veikts pārgājiens Rīga – Skaistkalne, kura noslēgumā pie Latvijas – Lietuvas robežas Skaistkalnē tika iesvētīta un uzstādīta simboliska zīme, kas liecina, ka līdz Santjago de Kompostela katedrālei Spānijā ir ejami 4308 km.

2023. gadā, atzīmējot Jēkaba dienu Dobelē, pie Vissvētākās Romas katoļu baznīcas un Dobeles

Evanģēliski luteriskās baznīcas tika pieliktas keramikas flīzītes ar gliemežvāka simbolu, bet pie Vissvētākās Romas katoļu baznīcas arī speciāli veidota zīmoga mājiņa