Senākās studentu korporācijas ģerboņa atjaunošana; Latvijā saglabājušies tikai trīs šādi ģerboņi

Pieredzējušais restaurators Aigars Pilenieks atjaunojis senākās latviešu studentu korporācijas “Lettonia” ģerboni. Tas kārtējo reizi bijis ne tikai smalks un precīzs ...

gallery icon
14
Sabiedrība
2024. gada 16. jūnijs, 07:33

Atjaunots Latvijas senākās studentu korporācijas ģerbonis

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Pieredzējušais restaurators Aigars Pilenieks atjaunojis senākās latviešu studentu korporācijas “Lettonia” ģerboni. Tas kārtējo reizi bijis ne tikai smalks un precīzs senā priekšmeta atjaunošanas darbs, bet arī pētniecība. Latvijā saglabājušies tikai trīs šādi ģerboņi.

“Šis priekšmets pie manis nonāca no ilggadēja klienta, kuram jau iepriekš esmu restaurējis vairākas mēbeles un kurš pats ir “Lettonia” biedrs. Šis ģerbonis jeb – kā to dēvē korporācijas biedri – vapenis atradās korporācijas arhīvā un bija pārlūzis uz pusēm. Tas ir ļoti smalki veidots darbs. Mums neizdevās noskaidrot precīzu datējumu, bet izgatavošanas tehnika un tumšais apdares tonis liek domāt, ka varētu būt 1920.–1930. gadi un bijis izmantots kādai no šā laika mēbelēm” spriež pieredzējušais meistars.

Atradums muižā Latgalē

Latvijā šādi kokā griezti 20. gadsimta pirmajā pusē izgatavoti korporācijas ģerboņi saglabājušies diezgan maz. Divi atrasti nesen kādā Latgales muižā apskatītam rakstāmgaldam, kas kādreiz piederējis korporācijas biedram, diemžēl nezināmam.

“Galds ir izgatavots ap 1925. gadu, tas ir abpusējs un sastāv no diviem skapīšiem un rakstāmvirsmas. Aplūkojot tuvāk, redzams, ka skapīšu durvju pildiņos, visticamāk, bijuši iestrādāti četri līdzīgi “Lettonia” vapeņi, no kuriem saglabājušies tikai divi, jo vienā galda pusē vapeņi izņemti un aizvietoti ar taisnu vairogu. Visticamāk, tas darīts, lai padomju okupācijas laikā slēptu šo simboliku,” spriež Pilenieks.

Viņam ir sajūta, ka šos vapeņus izgatavojis viens kokgriezumu meistars. “Varbūt kādreiz korporācijai izdosies atgūt šo rakstāmgaldu un arī to restaurēt?” cer meistars.

foto: No Aigara Pilenieka arhīva
Darbā ļoti palīdzēja grāmatā atainotais gleznojums ar “Lettonia” ģerboni.

Paraugs no grāmatas

Restaurētais priekšmets ir ļoti smalki izgatavots, atjaunojot par paraugu ņemts oriģināla gleznojums no grāmatas par korporācijas darbību laikā no 1882. līdz 1912. gadam.

“Zudušās daļas ir tikai apmēram divu milimetru platumā, līdz ar to šādā platumā man bija jāizgriež ozolā tādas dzīsliņas, lai varētu rekonstruēt visas trūkstošās daļas, un tas arī veiksmīgi izdevās. Bez gleznojuma, kurš attēlots oriģinālajās korporācijas krāsās, nekas neizdotos. Pētot šo gleznojumu, radās sajūta, ka meistars, kurš vapeni izgatavojis, varētu būt vadījies tieši pēc tā, jo ievēroti visi mērogi, attālumi, proporcijas utt. Pēc aptuveni simt gadiem restaurējot šo darbu, arī es balstos uz šo gleznojumu,” atklāj Pilenieks.

Vapeņa izmēri ir aptuveni 30x30 centimetri. Visas trūkstošās daļas kokā bija jāizgriež no jauna – tieši autentiski, jo te nedrīkst nodarboties ar interpretāciju un pielikt klāt kaut ko no sevis. Restaurācija ilga apmēram divus mēnešus.

“Labi vien bija, ka laiks izstiepās ilgāks, kā restaurācijā bieži pierādās. Kāpēc? Tāpēc, ka šajā laikā atradās grāmata ar gleznojumu. Sākotnējais mērķis bija saglābt un nostiprināt to, kas saglabājies, bet, kad atklājās, ka ir pieejams gleznojums, tika pieņemts lēmums restaurēt vapeni iespējami tuvu tam, kā izskatījies izgatavošanas brīdī.”

foto: No Aigara Pilenieka arhīva
Vapenis pirms restaurācijas.

Kvalitatīvs ozolkoks

Izmantots kvalitatīvs materiāls – ozolkoks, darbs veikts ļoti profesionāli, smalki, visaugstākajā kokgriezuma kvalitātē. “Man visu laiku bija sajūta, ka strādāju kā ar jēlu olu – pats  mazākais galiņš var tikt nejauši traumēts un pat nolūzt. Cerams, ar laiku izveidosim arī ietvaru, lai nejaušības pēc netiktu bojātas kokā izgrieztās smalkās daļas,” teic Pilenieks. 

Ģerbonī ir ietverta informācija par korporāciju – dibināšanas laiks un tās devīze grieztos lielajos burtos – VSV – “VITAM, SALUTEM, VERITATEM” – “DZĪVEI, LABKLĀJĪBAI un PATIESĪBAI”. Aizmugurē redzamās skrūvju pēdas vedina domāt, ka vapenis bijis kaut kur iekarināts.

1940. gadā padomju okupācijas vara slēdza visas korporācijas un to īpašumus konfiscēja, tādēļ jo lielākas pārdomas raisa restaurētā ģerboņa ceļš līdz mūsdienām.

Atjaunotais ģerbonis ir “Lettonia” īpašums un glabāsies tās krājumā. “Kad Latgales muižā apsekojām rakstāmgaldu un, starp citu, līdzi bija atbraukuši arī korporeļi, bija tāda pacilājoša sajūta. Pirmoreiz man arī bija saistība ar korporāciju un uzreiz ar tik nozīmīgu darbu,” piebilst Pilenieks.  

Aizsāka latviešu studenti Tērbatā

* Studentu korporācija “Lettonia” dibināta 1870. gada 19. februārī Tērbatā, tagadējā Tartu Igaunijā, un dibināšanā nozīmīga loma bija pedagogam, publicistam, valodniekam Kronvaldu Atim, kurš ar domubiedriem rīkoja   Tērbatas latviešu studentu rakstniecības vakarus – “Lettonia” pirmsākumu. Sākotnēji nosaukums bija “Fraternitas Lettonica”, no 1882. gada “Lettonia”.

* Sākumā korporācijas deķeļa krāsas bija sarkans–balts–sarkans, bet, tā kā korporācijām pēc tradīcijas vajadzēja trīs krāsas, tās izmainīja uz sarkans– balts–zelts. 1882. gadā krāsas mainīja uz zaļš–zils–zelts un tikai tad publiski atsedza.

* 1918. gadā 3. decembrī Rīgā ar vilcienu iebrauca “Lettonia” grupa, lai sevi nodotu Latvijas pagaidu valdības rīcībā, sākot dienestu jaunās valsts bruņotajos spēkos. Latvijas Neatkarības karā piedalījās vairāk nekā 130 “Lettonia” biedru, no kuriem 19 apbalvoti ar Lāčplēša ordeni.

* “Lettonia” arī mūsdienās aktīvi darbojas un rīko izglītojošus un saviesīgus pasākumus. Tās statūtos 2004. gada redakcijā formulētais mērķis ir: “Dot savu ieguldījumu latviešu akadēmiskās inteliģences audzināšanā, tādējādi stiprinot Latvijas valsti.”

Avots: Nacionālā enciklopēdija

Kopš 1882. gada “Lettonia” krāsas ir zaļš–zils–zelts.

Tēmas