foto: LETA
Saeimas komisija neatbalsta Garkalnes pievienošanu Ādažiem
Saeimas komisija neatbalsta nedz dažu novadu atjaunošanu, nedz Garkalnes pievienošanu Ādažiem.
Novadu ziņas
2024. gada 11. jūnijs, 13:29

Saeimas komisija neatbalsta Garkalnes pievienošanu Ādažiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien neatbalstīja nedz priekšlikumus par dažu novadu atjaunošanu, nedz rosinājumu par Garkalnes pagasta pievienošanu Ādažu novadam.

Netika atbalstīti priekšlikumi par Babītes novada un Ikšķiles novada atjaunošanu. Reizē uz nākamo komisijas sēdi palicis neizskatīts vēl viens priekšlikums, kurā piedāvāta Babītes novada atjaunošana.

Attiecībā uz Garkalnes pagasta pievienošanu Ādažu novadam deputāts, bijušais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (AS) skaidroja, ka, ja būtu runa par Garkalnes pagasta sadalīšanu starp Ādažu un Ropažu novadu, tad par to būtu jālemj valdībai.

Taču, ja nav panākta vienošanās, kā veikt Garkalnes pagasta sadalīšanu, tad par nedalīta Garkalnes pagasta pievienošanu Ādažiem Saeimai būtu jālemj jau pašlaik, pauda Sprindžuks. Politiķis uzsvēra, ka jau laikus pirms nākamā gada pašvaldību vēlēšanām Garkalnes iedzīvotājiem jāzina, par kura novada domi viņiem būs jābalso.

Uz deputāta jautājumu par to, kad varētu būt skaidrība par novadu robežām Garkalnes pagasta dalīšanas gadījumā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece Ilze Oša sacīja, ka pēc nepieciešamās informācijas saņemšanas no pašvaldībām skaidrība varētu tikt panākta novembra beigās.

Komisijai turpmāk vēl būs jāskata priekšlikumi, kuros rosināta arī dažu citu novadu atjaunošana.

Kā ziņots, Valsts pārvaldes komisijas vairākums konceptuāli atbalstījis atteikšanos no lielo pilsētu un blakus novadu apvienošanas.

Komisija idejiski atbalstījusi pieeju izslēgt no likuma normas, kas pašlaik paredz, ka Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes un Ventspils pilsētu pašvaldības no 2029.gada apvienotos ar blakus novadu vienā pašvaldībā.