Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
CVK vadītāja Saulīte atklāj, ka tehniskās problēmas ar sistēmu ir atrisinātas; būtisku starpgadījumu nav bijis
foto: Edijs Pālens/LETA
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.
Sabiedrība

CVK vadītāja Saulīte atklāj, ka tehniskās problēmas ar sistēmu ir atrisinātas; būtisku starpgadījumu nav bijis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Centrālās vēlēšanu komisija (CVK) ir atrisinājusi problēmas ar informācijas pārnesi no tiešssaistes vēlētāju reģistra uz CVK mājaslapu, šovakar pēc iecirkņu slēgšanas skaidroja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

CVK vadītāja Saulīte atklāj, ka tehniskās problēma...

Problēmas ar datu atspoguļošanu radīja neatbilstoša informācijas pārnese no tiešsaistes vēlētāju reģistra uz CVK mājaslapu, skaidroja Saulīte, norādot, ka problēma bija CVK mājaslapā. CVK vadītājas ieskatā problēmu novēršana nav prasījusi ilgu laiku un tagad informācija ir pieejama.

Informācija ap plkst.20 liecināja, ka kopumā EP vēlēšanās ir nobalsojuši teju 520 000 balsstiesīgo, pastāstīja Saulīte.

Attiecībā uz problēmām ar CVK mājaslapu vēlēšanu komisija nākotnē vērtēs iespējamos risinājumus šādu problēmu novēršanai, atzīmēja Saulīte.

Vēl Saulīte norādīja, ka dažviet problēmas bija ar pasu un eID karšu jeb personas apliecību skenēšanu, bet tās tikušas atrisinātas. Vēlēšanu iecirkņu darbinieki iepriekš instruēti, ka līdz ar personas dokumenta skenēšanu tik pat svarīgi ir pārliecināties par to, ka dokuments atbilst tā uzrādītājam.

Par gadījumu Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, kuru balsotājai izsniegta neapzīmogota aploksne, Saulīte pastāstīja, ka situācijas skaidrošanā iesaistīti arī atbildīgie dienesti.

Ja izrādītos, ka šajā iecirknī vēlēšanu urnā iemestas aploksnes bez zīmoga, tas tiktu vērtēts vēlēšanu komisijas sēdē, skaidroja Saulīte. Ja tas tiktu atzīts par neuzmanību, nevis ļaunprātību, CVK lemtu par attiecīgās balss vai balsu ieskaitīšanu.

Kā ziņots, CVK konstatējusi atsevišķu gadījumu Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā saistībā ar vēlēšanu aploksnes izsniegšanu bez zīmoga, iepriekš informēja CVK, komentējot tviterī publiskoto informāciju no kādas vēlētājās, kura iecirknī saņēma neapzīmogotu aploksni.

CVK nodeva ziņu Rīgas vēlēšanu komisijai, kura aizbrauca uz minēto iecirkni un ziņoja, ka nav konstatēts, ka tiek izmantotas aploksnes bez zīmogiem.

Šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz plkst.12 kopumā ir mazāka nekā iepriekšējās EP vēlēšanās.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2024

Sestdien, 8. jūnijā, Latvijā tiek aizvadītas Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

Kā ziņots, līdz sestdienas plkst.16 Eiropas Parlamenta vēlēšanās kopumā bija nobalsojuši 414 538 balsstiesīgie iedzīvotāji jeb 26,61%. Vēlēšanu iecirkņi šodien bija atvērti līdz plkst.20.

EP vēlēšanās šogad varēja piedalīties kopumā 1,541 miljons Latvijas iedzīvotāju.