foto: LETA
Baltijas jūrā pastiprināti patrulēs jūras spēki un apsekos kritisko zemūdens infrastruktūru
Sabiedrība
2024. gada 7. jūnijs, 21:59

Baltijas jūrā pastiprināti patrulēs jūras spēki un apsekos kritisko zemūdens infrastruktūru

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Latvijas Jūras spēki jūnijā pastiprināti patrulēs Baltijas jūrā un apsekos un uzraudzīs kritisko zemūdens infrastruktūru, informēja Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

NBS Jūras spēki Apvienoto reaģēšanas spēku (JEF) aktivitātē "Nordic Warden" pilnveidos sadarbību un savietojamību ar sabiedroto jūras spēkiem. Šajā aktivitātē kuģi, gaisa kuģi un personāls no JEF dalībvalstīm darbosies vairākos apgabalos no Norvēģijas rietumiem līdz Baltijas jūrai, un aktivitāti koordinēs JEF štābs no Nortvudas Lielbritānijā. Tā ir turpinājums aktivitātei, kas norisinājās 2023.gada decembrī.

JEF valstu aizsardzības ministri ir vienojušies aktivizēt JEF "atbildes variantu" ("response option"), kas paredz dalībvalstu Jūras un Gaisa spēku spēju izvietošanu reģionā, sniedzot militāru ieguldījumu kritiskās zemūdens infrastruktūras apsekošanā un uzraudzībā. JEF bieži rīko plaša mēroga militārās mācības, demonstrējot bruņoto spēku savietojamību, spējas un apņēmību, kas ļaujot ātri rīkoties dažādās reģiona drošības situācijās.
JEF izveide ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā, kad iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministri parakstīja nodoma protokolu par šo spēku izveidi.

2014.gada septembrī tika uzsākts darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm, bet 2015.gada 30.novembrī Lielbritānijā septiņas valstis - Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija - parakstīja JEF dibināšanas līgumu. 2017.gadā iniciatīvai pievienojās arī Somija un Zviedrija, savukārt 2021.gada aprīlī - Islande.

Latvija ar Lielbritāniju sadarbojas NATO, JEF, Ziemeļu grupā un citos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības un atturēšanas spēju stiprināšana.
Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties JEF, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, bruņoto spēku spēju attīstība, pilnveidojot praktisko partnerību un attīstot jaunas spējas, kā arī iespēja regulāri piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, norāda NBS.