Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rēzeknē restaurēta unikāla 100 gadus sena māla vāze
foto: no publicitātes materiāliem
Novadu ziņas

Rēzeknē restaurēta unikāla 100 gadus sena māla vāze

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēc restaurācijas savā goda vietā Latgales Kultūrvēstures muzejā (LKM) atgriezusies keramiķa Andreja Paulāna darinātā vāze ar cilnī veidotu Latvijas ģerboni.

Rēzeknē restaurēta unikāla 100 gadus sena māla vāz...

Savu darbu meistars izveidoja pagājušā gadsimta 20-tajos gados, laikā, kad Latvijas ģerbonis tika izveidots. Muzejā vāze ienāca 1968. gadā, lai arī tolaik nebija pieņemts krājumā uzņemt priekšmetus ar Latvijas Republikas simboliku. Tobrīd vāzei bija atsista augšējā mala. Vāzes restaurācija tika uzsākta pagājušā gada novembrī un šī gada maijā tā nonāca atpakaļ muzejā.

“Acīmredzot muzeja darbinieki saprata, ka tā ir vērtība, un neskatoties uz visu, tā ir jāpieņem krājumā,” stāsta galvenā krājuma glabātāja Renāte Vancāne. Vāze ir nozīmīga arī ar to, ka 2003. gadā tā ir bijusi deponēta Rundāles pils muzejā. “Pēc nostāstiem ir zināms, ka Andrejs Paulāns darinājis tādu sēriju – vāzes ar valsts ģerboņiem. Mums nav izdevies noskaidrot, vai kāda no vāzēm Latvijā ir saglabājusies. A. Paulāna vāze tika restaurēta, pateicoties Kultūrkapitāla fonda kultūras mantojuma mērķprogrammai, kas bija liels atspaids. Šī vāze ir ne tikai Latgales kultūras mantojums, bet arī liela vērtība Latvijas kultūras mantojuma kontekstā,” uzsver R. Vancāne.

Andrejs Paulāns ir keramikas vecmeistars, kurš nāk no podnieku dzimtas, Silajāņu puses (Rēzeknes novads). LKM krājumā ir vairāk nekā 100 šī autora darbu. Viņš ir slavens arī ar to, ka pagājušā gada 20.–30. gados bijis pārstāvēts daudzās izstādēs Eiropā un savulaik, 1937. gadā Parīzē, piedaloties Starptautiskajā izstādē, ieguvis zelta medaļu.

“Mūsu muzejam šī ir ļoti liela dāvana gaidāmajā 65 gadu jubilejā. Rudenī muzejs svinēs jubileju un šis ir veids, kā mēs dāvinām sev dāvanu, restaurējot šo unikālo priekšmetu,” tā R. Vancāne.

Pēdējos 20 gados LKM ir notikusi vairāk nekā 100 keramikas priekšmetu restaurācija. Vāzes restaurācijas darbus veica restauratore Jana Lībiete savā darbnīcā Jelgavā. “J. Lībiete pazīst Latgales podnieku rokrakstus un spēj tikt galā ar šāda veida meistardarbiem, īpaši – ar zudušajām detaļām,” skaidro R. Vancāne.

Latgales keramikas kolekcija ir Latgales Kultūrvēstures muzeja zīmols un tā iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Kopumā muzeja krājumā ir nepilni 3000 keramikas priekšmeti un pārstāvēti aptuveni 150 autori.