Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Saeimā atkal iestrēgst ierosinājums noteikt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos publiskā iepirkumā
foto: Evija Trifanova/LETA
Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins
Sabiedrība

Saeimā atkal iestrēgst ierosinājums noteikt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos publiskā iepirkumā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Saeimas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēdē šodien vairākuma atbalstu nesaņēma deputāta Andreja Judina (JV) priekšlikums paredzēt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos publiskā iepirkumā.

Saeimā atkal iestrēgst ierosinājums noteikt krimin...

Par priekšlikumu balsoja deputāti Judins, Inese Kalniņa (JV) un Agnese Krasta (JV), savukārt balsojumā atturējās parlamentārieši Igors Judins (Stabilitātei), Edmunds Teirumnieks (NA) un Andrejs Vilks (ZZS).

Tas nav galīgais lēmums, jo tālāk par priekšlikumu lemtu Saeimas Juridiskajā komisijā un vēlāk Saeimas sēdē.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Judins šodien apakškomisijas sēdē norādīja, ka sen jau nebija saņēmis tik daudz zvanu, kuros viņš ticis aicināts "ņemt ārā" jeb atsaukt šo priekšlikumu.

Komisijas sēdē uzņēmēju pārstāvji no savas puses akcentēja, ka būtu nepieciešama ilgāka apspriešana attiecīgajiem grozījumiem un ka uzņēmēji tikai pāris mēnešus esot reāli iesaistīti grozījumu apspriešanā. Uzņēmēju organizāciju pārstāvji sagaidītu arī oficiālāk sagatavotāku pamatojumu izmaiņām.

Savukārt Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve skaidroja, ka atbilstošu pamatojumu jau iepriekš iesniegusi Ģenerālprokuratūra un ģenerālprokurors Juris Stukāns, kuri virzīja līdzīgu piedāvājumu. Ministrijas pārstāve uzsvēra, ka TM pilnībā atbalsta Judina piedāvāto priekšlikumu.

Kā ziņots, ņemot vērā pieredzi divos apjomīgos kriminālprocesos, sākotnēji ģenerālprokurors Stukāns iepriekš rosināja Krimināllikumā ierakstīt atsevišķu pantu un izdalīt sodu par prettiesisku vienošanos iepirkuma procedūrā.

Tomēr iepriekš Juridiskajā komisijā vairāki citu partiju deputāti pirms kāda laika neatbalstīja šos ģenerālprokurora priekšlikumus, tāpēc "Jaunās vienotības" deputāts līdzīgus priekšlikumus tagad iesniedzis savā vārdā. Ja Juridiskās komisijas vairākums atkārtoti būs pret šādiem grozījumiem, tad šoreiz gala vārds būs Saeimai, atzīmējis parlamentārietis.

Judins rosina noteikt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos ārējos normatīvajos aktos regulētā publiskā iepirkumā, kas saistīta ar publiskam iepirkumam paredzēta pieteikuma vai piedāvājuma saskaņošanu kādā no būtiskiem pieteikuma vai piedāvājuma nosacījumiem ar citu tirgus dalībnieku, ja saskaņotais pieteikums vai piedāvājums ir iesniegts publiskajā iepirkumā, vai kas saistīta ar aizliegtu vienošanos ar citu tirgus dalībnieku par dalības noteikumiem vai par pieteikuma vai piedāvājuma neiesniegšanu publiskajā iepirkumā.

Judins rosina par to kā sodu noteikt brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Ja šādu noziedzīgo nodarījumu būs izdarījusi organizēta grupa, tad Juridiskās komisijas vadītājs kā sodu rosina paredzēt brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai probācijas uzraudzību, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Reizē deputāts piedāvā noteikt, ka personu par aizliegtu vienošanos publiskā iepirkumā var atbrīvot no kriminālatbildības, ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas pirmā labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Judins skaidro, ka pašlaik par šo nodarījumu paredzētais administratīvais naudas sods juridiskai personai ir pārāk maigs līdzeklis, lai atturētu no šādiem koruptīviem nodarījumiem.