“Krievija ir neuzvarama valsts!” geju nīdēju akcijā pie Brīvības pieminekļa izceļas katoļu prāvests no Ogres
foto: Ekrānšāviņš
Kādreizējais Ogres katoļu draudzes prāvests Konstantīns Bojārs piedalās pret LGBT vērstā pasākumā, kurā sauc Krieviju par neuzvaramu.
Sabiedrība
2024. gada 3. jūnijā, 11:37

“Krievija ir neuzvarama valsts!” geju nīdēju akcijā pie Brīvības pieminekļa izceļas katoļu prāvests no Ogres

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nesen pie Brīvības pieminekļa Rīgā noritēja pret LGBT kopienu vērsta akcija, kuras galvaspilsētā šad tad rīko saujiņa labi zināmu aktīvistu. Šajā reizē pieaicināts bija arī kāds katoļu bijušais prāvests no Ogres (tagad - pensionārs), kurš iepriekš biedrojies arī ar Tatjanas Ždanokas partijas aktīvistiem. Savā uzrunā viņš daudzināja Krieviju kā neuzvaramu valsti.

“Krievija ir neuzvarama valsts!” geju nīdēju akcij...

Sociālajos tīklos nonākušas vien šī pasākuma atbalsis – daži video, kuros uztverama šādas akcijas gaita. Tās rīkotājs – Romeks Sorokins – aktīvists, kurš regulāri galvaspilsētā ar skarbiem plakātiem un varavīksnes karoga mīdīšanu pauž savu attieksmi pret LGBT sabiedrību.

Kādā no videoklipiem ir redzams kāds vecs, ratiņkrēslā sēdošs, katoļu sutanā tērpies vīrs. “Viens otrs nepārtraukti runā – kad mēs Krieviju sakausim. Krievija ir neuzvarama valsts! Viņu nav iespējams sakaut!” teologam cienīgā, brangā balsī mikrofonā saka vīrs. Viņu sauc Konstantīns Bojārs, viņš ir bijis Ogres katoļu draudzes prāvests, bet tagad nekalpo un ir pensionējies.

Zīmīgi, ka iepriekš Bojārs ir manīts arī prokrieviskās partijas “Latvijas krievu savienība” (LKS) pasākumos un ticis arī citēts šī politiskā spēka interneta vietnē, vēl 2022. aprīlī aicinot “izbeigt naida kurināšanu Latvijā”. Bojārs apmeklēja un uzstājās pērn, 1. maijā LKS rīkotajā sapulcē Esplanādē.

No attāluma ar neapbruņotu aci šis pasākums varētu būt izskatījies pēc marša par godu Komunistiskajai partijai – sanākušie plivināja sarkanus karogus, balonus un plakātus. Starp uzrunām bija noklausāma arī Bojāra runa.

Todien LKS pauda arī virkni absurdu prasību, piemēram, ierakstīt 9. maiju kalendārā kā piemiņas dienu. Tika arī prasīts nesarežģīt un neapgrūtināt Krievijas pilsoņu iebraukšanu Latvijā, kā arī pieņemt atpakaļ darbā valsts valodu nezinošus, iemācīties negribošus/nespējošus skolotājus, jo “kvalitatīva izglītība esot valsts pamats”. Vēl prasīts noņemt apsūdzības žurnālistiem, tas ir – palaist vaļā Kremļa propagandas izplatītājus, kuri gadiem atbalstījuši Putina ārpolitiku un izvērsuši informatīvas kampaņas Latvijā.

Pats Bojārs, saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem, 1969. gadā ir beidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti un drīz vien sāka strādāt PSRS iekšlietu struktūrās - sākumā kā operatīvais pilnvarotais, bet tad - kā vecākais inspektors kriminālmeklēšanā. No 1990. gada līdz atvaļināšanai no dienesta strādājis par nelikumīgi represēto pilsoņu reabilitācijas galveno speciālistu. Tad 1994. gadā Bojārs no civilā darba atgriezies baznīcā un turpinājis priestera gaitas. Vēl 2019. gada 29. augustā Ogres katoļu draudze sveica savu kādreizējo  prāvestu 87. gadu dzimšanas dienā. Apsveikt cienījamo prāvestu ieradās Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš, Valentīns Špēlis, Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis, kā arī draudzes cilvēki un uzticamie kalpotāji, vēsta Daugavpils Universitātes avots “Latgales dati”.