Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ekonomisko lietu tiesa nosaka ekspertu piesaisti, lai konstatētu SIA “Velve” veikto būvdarbu defektus Stradiņa slimnīcas A korpusa būvniecībā
foto: Zane Bitere/LETA
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A2 jaunā korpusa būvniecības darbi.
Sabiedrība

Ekonomisko lietu tiesa nosaka ekspertu piesaisti, lai konstatētu SIA “Velve” veikto būvdarbu defektus Stradiņa slimnīcas A korpusa būvniecībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ekonomisko lietu tiesa noteikusi ekspertu piesaisti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (Stradiņa slimnīca) A korpusa būvniecības defektu konstatācijai, vēstīts slimnīcas tīmekļa vietnē.

Ekonomisko lietu tiesa nosaka ekspertu piesaisti, ...

Ar tiesas lēmumu Stradiņa slimnīcu ekspertīzes veikšanā pārstāvēs nozares vadošie eksperti būvniecības un mikoloģijas jomā no Latvijas un Vācijas.

Ekonomisko lietu tiesā par pierādījumu nodrošināšanu pirms prasības celšanas tika skatīta abu pušu pieteikto ekspertu piesaistes iespēja. Stradiņa slimnīca apšauba SIA “Velve” pieteikto ekspertu objektivitāti un kompetenci. Tomēr nav strīda, ka ekspertīzes šajos procesos ir nepieciešamas, un, visdrīzāk, nākotnē tiks pieprasītas un nodrošinātas vēl vairākas un dažādas ekspertīzes.

“SIA “Velve” pieļauto defektu, pārkāpumu un problēmu ir ļoti daudz. Neskatoties uz slimnīcas norādēm un prasībām, tās ilgstoši tika ignorētas, būvniekam nevēloties vai nespējot novērst būvniecībā pieļautos defektus, pieļaujot tos atkārtoti un būtiski kavējot būvdarbus  termiņus. Viens no uzskatāmākajiem piemēriem, protams, ir pelējums, kas tika konstatēts jau pirms vairākiem gadiem. Stradiņa slimnīca uzskata, ka ekspertīze neapšaubāmi palīdzēs konstatēt SIA “Velve” būvdarbu defektu apjomu, cēloņus, novēršanas labākos paņēmienus un izmaksas, kā arī saprast kopējo slimnīcai nodarīto zaudējumu apmēru,” uzsver Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis.

Jau ziņots, ka PSKUS līgums ar "Velvi" par jaunā slimnīcas korpusa būvniecību tika lauzts 13. februārī, bet 7. maijā tika sākts "Velve" tiesiskās aizsardzības process.

2023. gada novembrī "Velve" pabeidza slimnīcas A2 ēkas fasādes darbus, tomēr mēneša beigās slimnīcas jaunā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts pelējums. Pelējuma sporu klātbūtne ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Patlaban no februāra līdz jūnijam vai jūlijam PSKUS savu resursu robežās veic steidzamos darbus, nodrošinot pastāvīgu ēkas apsardzi, videonovērošanu, būvlaukumu norobežojoša žoga uzstādīšanu, mikroklimata uzturēšanu, būvlaukuma sakārtošanu, apgaismojuma un tehnisko drošības sistēmu ierīkošanu, objekta regulāru apsekošanu, mikroklimata kontroli pagrabstāvā un citus ārkārtas darbus. No vasaras vidus līdz gada beigām plānots veikt neatliekamos būvdarbus. lai nepieļautu neatgriezenisku ēkas bojājumu risku līdz iepirkuma procedūrā tiks izvēlēts jauns būvdarbu veicējs.