Bērnu tautas deju ansamblis "Dzintariņš" nosvin 70. gadadienu

Bērnu tautas deju ansamblis "Dzintariņš" ar koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī atzīmējis pastāvēšanas 70. gadadienu.

gallery icon
180
Kultūra
2024. gada 26. maijs, 00:31

FOTO: "Dzintariņā" 70 gadu laikā dejojuši 10 000 bērnu. Ieskats vērienīgajās svinībās ar zelta fonda dejām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Bērnu tautas deju ansamblis "Dzintariņš" ar koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī atzīmējis pastāvēšanas 70. gadadienu.

Apmeklētāji varēja atkalredzēties ar "Dzintariņa" "zelta fonda" dejām, ko izdejoja aptuveni 200 esošie un ansambli absolvējušie dažādu paaudžu dejotāji. Māksliniecisko pienesumu jubilejas koncertam sarūpēja maestro Raimonds Pauls, mūziķis Guntars Račs un citi "Dzintariņa" draugi.

Ansambļa "Dzintariņš" mākslinieciskā vadītāja Sanita Misika norāda, ka, atzīmējot dejas svētkus, sagatavota koncertprogramma. Viņa atzīmē, ka gadu gaitā kolektīvā dejojuši vairāk nekā 10 000 dejotāju, un ansamblis ik gadu sniedz vidēji 100 koncertus gan Latvijā, gan citviet pasaulē.

foto: Mārtiņš Ziders
Uz svinībām bija ieradies gan Latvijas čempions basketbolā Roberts Blūms, gan viņa tēvs - ilggadējais Latvijas valstsvienības kapteinis Jānis Blūms.

""Dzintariņā" bērni un jaunieši dejo līdz 18 gadu vecumam, un pēc absolvēšanas dejotāji nereti turpina dejas gaitas citos profesionālos deju kolektīvos, taču sirdī ansamblis un gūtās draudzības paliek uz mūžu. Ceram, ka daļu no šīs pieredzes varēsim nodot skatītājiem, atzīmējot ansambļa 70. jubileju kopā," pauž Misika.

Tautas deju ansambļa "Dzintariņš" pirmsākumi meklējami 1953. gadā, kad Poligrāfiķu kluba bērnu deju pulciņa vadītāja, deju pedagoģe Zinaīda Zeltmate kopā ar mazajiem dejotājiem pārcēlās uz tagadējās Mazās ģildes telpām, kur "Dzintariņa" dalībnieki dejo arī pašlaik.

No 1991. līdz 2018. gadam ansambli vadīja godalgotā latviešu horeogrāfe un Zeltmates meita Olga Freiberga, savukārt no 2018. gada ansambļa mākslinieciskā vadība uzticēta kādreizējai "Dzintariņa" dejotājai un repetitorei Misikai, kuras vadībā ar plašu koncertprogrammu skatītājiem piedāvāta ansambļa 70. jubilejas atzīmēšana.

Noslēguma koncertā līdzās "Dzintariņa" dejotājiem uz skatuves pievienojās arī bērnu vokālie ansambļi "Dzeguzīte" un "Knīpas un knauķi".