foto: Ieva Lūka/LETA
Rundāles pils 288. gadadienu atzīmēs ar grāmatas atvēršanu
Vitrīna ar porcelāna figūriņām hercogienes apartamentos Rundāles pilī.
Novadu ziņas
2024. gada 21. maijs, 16:34

Rundāles pils 288. gadadienu atzīmēs ar grāmatas atvēršanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Piektdien, 24.maijā, atzīmējot 288.gadadienu kopš Rundāles pils pamatakmens ielikšanas, tiks atvērts zinātnisks izdevums "Gaismas ķērājas", kas vēsta par Rundāles pils muzeja kolekcijā esošajām vēsturiskajām stikla lustrām, informēja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Kusiņa.

Viņa norāda, ka lustras, īpaši vēsturiskās stikla lustras, ir specifiska un maz izzināta tēma, kurai kaut nedaudz pievērsušies vien daži mākslas vēsturnieki ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē kopumā. Salīdzinoši skopo informāciju par vēsturiskajām stikla lustrām papildinās autores Kristīnes Budžes sarakstīta un Rundāles pils muzeja izdota grāmata "Gaismas ķērājas". Tas ir veltījums Rundāles pils muzeja kolekcijā esošajām vēsturiskajām stikla lustrām.

Muzeja stikla zaru lustru kolekcija veidojās no pētniecisko ekspedīciju laikā Latvijas baznīcu bēniņos uzietiem lustru fragmentiem. Visbiežāk izdevās atrast zaru vai piekaru fragmentus, atsevišķas balsta un zaru pamatņu detaļas. Pateicoties restauratores vecmeistares Maijas Banķieres vairāku gadu desmitu ilgajam darbam, kā arī iesaistot citus muzeja kolēģus - restauratorus, krājuma speciālistus, pētniekus -, lustru fragmenti atkal pārtapa par baroka un klasicisma gaismekļiem.

Banķieres darbs pie lustru restaurācijas aizsākās 1973.gadā un ilga līdz pat 2018.gadam, kad muzeja telpās tika piekārta pēdējā atjaunotā lustra. Restauratore vecmeistare Banķiere bija iecerējusi uzrakstīt grāmatu par šo tēmu, taču plāns neīstenojās. Neilgi pirms viņas došanās pensijā Rundāles pils muzeja stikla lustru pētniecību un grāmatas rakstīšanu pārņēma bijusī muzeja kolēģe Budže, kuras pētījumos iegūto informāciju varēs iepazīt zinātniskā izdevumā.

Grāmatas pirmā daļa sniedz ieskatu stikla lustru vēsturē Eiropā, izsekojot to attīstībai un raksturojot gan lustru veidus, gan konstruktīvos un dekoratīvos elementus, gan to izgatavošanā izmantoto stiklu, tā sastāvu un īpašības. Grāmatā pievērsta uzmanība stikla ražošanas vēsturei un stikla lustru izplatībai tagadējā Latvijas teritorijā, raksturotas stikla lustras Rundāles pilī, to izcelsme un restaurācija.

Otrā daļa ir Rundāles pils muzeja vēsturisko stikla lustru kolekcijas katalogs, kurā apkopota informācija par 12 stikla lustrām no deviņām Latvijas baznīcām - Asares luterāņu, Feimaņu katoļu, Gaiķu luterāņu, Klosteres luterāņu, Lielsalacas luterāņu, Liepupes luterāņu, Līvbērzes katoļu, Lutriņu luterāņu un Spāres luterāņu. Visas 12 lustras tagad ir Rundāles pils muzeja krājumā.

Grāmatas teksts ir gan latviešu, gan angļu valodā. Izdevuma dizainers ir Aleksejs Muraško. Izdevums tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.